Alla mina recept kommer i vikt, ner på grammet. Det kanske verkar lite omständigt när man bakar, men jag vill försäkra mig, och er om att ni får en likvärdig deg varje gång. Jag väger allt och för att få till de bästa bästa resultaten använder jag mig av två olika sorters vågar. Att jag har två olika vågar beror på att jag redan hade en köksvåg som mäter från 1gram till 2kilo, och behövde komplettera med en till, som är känsligare. Jag ville gärna ha en våg som går ner på 0,01gram.

Men om man inte redan har en våg sedan tidigare och vill ge sig in på att väga alla ingredienser så kan man välja att skaffa en bättre våg som klarar från 0,1gram, det räcker mer än väl och är mer än fråga om smak och hur mycket pengar man vill spendera på vågen. Förklarar lite mer nedanför men skulle rekommendera att man går på antingen alternativ 1 & 2 eller på alternativ 3 nedan

  1. En vanlig hushållsvåg, men den ska mäta från 1g och uppåt, inte de som har en känslighet på 5g. I mindre degar kan det bli en större skillnad rätt fort. Var också noga med att nollställa vågen mellan varje vägning.
  2. Smyckesvågen, en liten våg som väger redan från 0,01gram och upp till 200gram. På den väger jag xantangummi, guarkärnmjöl, fiberhusk, pofiber, bikarbonat, bakpulver, jäst, salt och kryddor osv. 1g mer xantangummi än vad receptet anger eller exempelvis fiberhusk, påverkar en deg ganska mycket, beroende på vilken typ av deg det är, hur stor degen är och vad man ska ha den till. Väger alltid i en liten kokott eller äggkopp, var sak för sig och addera på mjölet allteftersom.
  3. Än bättre våg som går från 0,1gram till minst 2kilo, med den klarar man sig långt. Då slipper man jobba med två olika.

Jag har också valt att inte mäta upp vikterna i olika mått, då jag vet, eftersom jag gör så själv, att man höftar lite, växlar lite i ögonmåttet, man toppar lite ena gången men inte nästa. Jag vill att ni ska lyckas med de recept ni tar er an härifrån, och jag vill att ni ska få smaka det jag smakade när jag skapade receptet, därav enbart i gram.

Huruvida en våg är dyr eller ej är helt utifrån egna preferenser. Gjord en snabb sökning på nätet och hittade från ca hundra kronor och uppåt. En mer avancerad våg som mäter från 0,1 och uppåt kan kosta lite mer. Men som med det mesta annat i livet, så kan man betala ganska mycket för även en våg, om man är ute efter en viss design osv. För mig är det praktiska prio i vågen, de bor i skåpet när de inte används.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s