Allt som lett fram till bloggen och där vi är idag började med PIZZA.

Jag började följa Sara Palmieri på Instagram under hösten 2019, och de bilder hon postar, på glutenfri pizza som hon skapar är helt galet bra. Jag blev så sjukt sugen. Om man jämför med de pizzor som jag köpt genom åren är hennes på en helt annan nvå. Jag blev lite besatt av att provbaka något liknande och började leta efter den mjölmix som hon använder. Den är från Caputo och är riktigt bra. Men den säljs framförallt på nätet och är rätt dyr, en bra bit över 100 kronor per kilo. Efter mycket letande hittade jag den till slut, men den jag hittade innehåller vetestärkelse. De har en utan det också, men den har jag inte hittat ännu. Redan innan jag kom över ett par påsar började jag att experimentera och testa olika kombinationer, av mjölsorter, bindmedel, jästider och temperaturer.

En del blev ok, en del blev väldigt matiga, några blev katastrof osv. Men jag kom lite närmare hela tiden. Efter jag provat Caputos mjölmix så fick jag också en känsla för hur degen ska kännas i handen, både innan jäsning och när man bakar ut dem . Ska tilläggas att jag spenderat några timmar på youtube också, för att kolla på olika recept, metoder och på hur man bakar ut degen smidigast. Det blir lite annorlunda mot vanlig deg, eftersom man inte har elasticiteten i den glutenfria. När en vanlig deg spänner sig och och flexar tillbaka så spricker den glutenfria istället. En positiv sak med eventuella sprickor är att man ganska enkelt kan trycka ihop dem igen och fortsätta.

Jag har nu ett par olika recept jag är väldigt nöjd med, tänkte här dela med mig av ett av dem, snabbvarianten som bara behöver jäsa i 3-4h.

Recept

MängdIngredienser
500gVatten
25gJäst
15gSalt
420gRismjöl
120gPotatismjöl
45gMajsmjöl
10gXantangummi
4gFiberhusk
Blir 4st bottnar

Metod

 1. Väg upp saltet och sätt åt sidan
 2. Väg upp de övriga torra ingredienser i en skål och blanda med gaffel
 3. Väg upp vatten och jäst
 4. Lös upp jästen i vattnet
 5. Tillsätt hälften av mjölmixen och blanda samman i maskin, ca 2minuter
 6. Tillsätt saltet och resten av mjölet, blanda i maskin ca 5min, till en jämn deg där allt mjöl är inblandat
 7. Ta upp på bänken och knåda lätt för hand, så att du känner att degen är jämn
 8. Låt degen vila under handduk i ca20 min
 9. Dela den i 4 lika stora bitar, jag brukar väga mina, ca 280g
 10. Mjöla en form med lite rismjöl, forma bitarna till runda bollar och lägg i formen. Pudra lite mjöl på toppen och täck med handduk/plastfilm
 11. Låt jäsa i 3-4h i rumstemperatur
 12. I god tid starta ugnen på max värme och placera pizzasten eller ugnsstål så högt upp det är möjligt där du fortfarande kan stoppa in och ta ut dina pizzor, jag använder mig av baksidan på Ipiniums grillplåt, eller en pizzasten.

Jag brukar använda mig av Muttis pizzasauce, tycker personligen att den är grymt god. 1 burk räcker till lite mer än 4 bottnar. Riven mozzarella, inte den billigaste, kör jag i botten, sen blandar jag i både Västerbottensost, mozzarella eller annan ost jag känner för det.

Att baka ut pizzan krävs lite teknik och rismjöl, jag skulle rekommendera att titta på exempelvis den här länken med Sara Palmieri ca 5:30 in i klippet kommer själva utbakningen. Så får man ett got hum om hur man ska göra.

Jag har köpt en pizzaspade, tycker personligen att det är lättast så, finns en hel del på marknaden, ganska mycket upp till tycke, smak och plånbok att avgöra valet. Jag valde en med tunt metallhuvud, för att jag ville var säker på att komma in under pizzadegen. Har nu börjat fundera på om jag egentligen borde skaffa mig en med små hål i, så att överflödigt mjöl kan lossna. Mjöl under pizzan bränner lätt och ger en trist bismak. Men det får bli längre fram

När pizzan väl är utbakad är det ett par saker som är viktiga

 • Kolla så att den inte sitter fast i bänken, jag gör det lite hela tiden, och mjöl allt eftersom. Lättast gör jag det genom att mjukt med båda händerna försöka skjuta degen fram och tillbaka, korta rörelser, annars går den lätt sönder om den fastnat. Sitter den fast, använd en stekspade eller degskrapa för att få loss den.
 • Pensla kanten med olivolja. Jag brukar pensla en smal pensels fulla bredd. Penslingen är för att binda det lösa mjölet i degen. Blir också snyggare kanter vid gräddning.
 • När man lägger på tomatsåsen föredrar jag att lämna ytterkanten utan, så jag stannar redan vid oljans kant. Det ger lite extra kant som får kraft att resa sig, jag vill iaf åt bubblorna.
 • Om du tänkt ha något som är lite känsligare för hög värme på din pizza, som jag som tycker att grönkål är grymt gott. Lägg den då på tomatåsen, innan osten, så bäddas den in och skyddas lite. Annars bränner den väldigt lätt.
 • Var noga med att det inte är hål i degen när du stoppar in den i ugnen. I hålen rinner fyllningen ner och hela botten kan fastna och bli förstörd.

Dags att baka. Har du ingen pizzaspade så kan man göra en egen av fast smalare kartong och aluminumfolie, det håller ett par pizzor iaf. Eller baka dem på bakplåtspapper, som du flyttar med hjälp av en platt plåt.

Tänk på att inte ha för mycket toppings på pizzan, då blir den inte färdig.

Jag kör mina på 275°c i varmluft med övervärme, högt upp i ca 7min. Brukar placera mina på galler efteråt, om vi ska dela dem, så blir de inte fuktiga under av kondensen. Temperatur och batik beror helt på din ugn. Jag vet en del som avslutar med grillen på 300°c också. Testa dig fram.

Vilken är din favorittopping på pizza och vad tyckte du om receptet?

Kommentera gärna

14 kommentarer »

 1. Ett stort jävla TACK för det här receptet! Så sjukt god pizzadeg! Det bästa jag smakat sedan jag blev glutenintolerant för en sju-åtta år sedan. Har alltid älskat mat och bakverk (att laga/bak och äta) och sörjt en hel del som jag aldrig kommer att få äta igen, så det här! Yes! Nu är det gott med pizza igen. Tack!

  Gillad av 2 personer

 2. Ett stort jävla TACK för det här receptet! Det bästa jag har smakat sedan jag blev glutenintolerant för en sju-åtta år sedan. Jag älskar att baka/laga och äta gott men tappade sugen ganska rejält iom diagnosen. Men med recept som det här är det roligt och härligt igen. Så tack igen och jag hoppas att du fortsätter med dina olika batcher (som är kul att läsa) som leder fram till fler geniala recept och lägger ut dem här på bloggen!

  Gillad av 2 personer

 3. Wow! Detta vill jag prova. Dock undrar jag om och hur man kan ersätta fiberhusk pga eventuell allergi mot psylliumfrö. Kan man ta pofiber eller mer xantangum? Helst inget med baljväxter, ägg, nötter och andra frön går alla bort. Stort tack för denna magiska blogg! Har btw teff-ris-havre limpan i ugnen i skrivande stund 😊❤

  Gillad av 1 person

  • Hej!
   Testa med xantangummi, och ersätt med hälften till en början så 2g
   Tror inte det blir riktigt samma sak, eftersom de har olika egenskaper. Men väl värt ett test ☺️
   Vad kul med tett-ris-havrelimpan, den är så god

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s