Det är ju ändå december, så jag fortsätter i julens tecken. Idag har jag bakat mina första mandelmusslor med ett nyskrivet recept. De blev långt över förväntan, så pass bra att jag tänkte lägga ut receptet direkt. Men sen valde jag att göra en batch till, med lite mindre socker och lite hackad mandel i också. Nu står de med mandel i, i ugnen och bakas. Så om en stund vet jag om det var en bra eller dålig ide. Kanske till och med blir så att jag lägger upp två recept här, så får ni själva pröva er fram till vilket som blir er favorit.

Många är de julbord jag arbetat och suktat över mandelmusslor, minns upplevelsen från mina första år i branschen, på mitt första jobb i Ulricehamn. Det krispiga, frasig och smuliga, med grädde och sylt. Då, för alla dessa år sen vill jag minnas att vi hade jordgubbssylt, något jag själv serverat några år, även med egenkokt skogsbärssylt. Fast imorgon ska jag köpa hjortronsylt, älskar hjortronsylt, men aldrig haft nöjet att smaka det med mandelmusslor, var inte medveten av den kombon innan min diagnos. Och faktiskt aldrig fått tag i, eller tagit tag i att baka egna efter det, förutom förra året på jobbet. Då hittade vi ett recept på nätet som vi testade, men det blev mer som mandelbollar. Goda men inte som musslor.

Recept med hackad mandel och mindre socker

MängdIngredienser
30gSötmandel
100gMandelmjöl
140gSmör, rumstempererat
60gStrösocker
2gBittermandel, finriven
50gÄggvita
80gRismjöl
20gMajsmjöl
20gPotatismjöl
2gBikarbonat
2gXantangummi
1gGuarkärnmjöl
Smör/flytande smör- & rapsolja

Metod

 1. Hacka sötmandeln, ganska smått
 2. Väg upp de torra ingredienserna
 3. Finriv bittermandeln
 4. Väg upp smör och äggvita
 5. Blanda de torra ingredienserna med en gaffel
 6. Tillsätt smör och äggvita, knåda ihop till en deg
 7. Kyl i ca 1h,
 8. Sätt igång ugnen på 200°c
 9. Väg upp degen i 20grams klumpar (mina formar är 7cm och runda, har du större formar, öka degmängden och testa baktiden på en först)
 10. Smöra formarna
 11. Kläm ut degen i formen
 12. Baka i 9-11min, beroende på ugn
 13. Ta ut, låt svalna ca 10minuter
 14. Knacka försiktigt ut dem ur formarna
 15. Låt svalna på galler

Recept utan hackad mandel, lite sötare

MängdIngredienser
106gMandelmjöl
140gSmör, rumstempererat
84gSocker
2gBittermandel, finriven
50gÄggvita
80gRismjöl
20gMajsmjöl
20gPotatismjöl
2gBikarbonat
2gXantangummi
1gGuarkärnmjöl

Metod

 1. Väg upp de torra ingredienserna
 2. Finriv bittermandeln
 3. Väg upp smör och äggvita
 4. Blanda de torra ingredienserna med en gaffel
 5. Tillsätt smör och äggvita, knåda ihop till en deg
 6. Kyl i ca 1h,
 7. Sätt igång ugnen på 200°c
 8. Väg upp degen i 20grams klumpar(mina formar är 7cm och runda, har du större formar, öka degmängden och testa baktiden på en först)
 9. Smöra formarna
 10. Kläm ut degen i formen
 11. Baka i 9-11min, beroende på ugn
 12. Ta ut, låt svalna ca 10minuter
 13. Knacka försiktigt ut dem ur formarna
 14. Låt svalna på galler

2 kommentarer »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s