Jag blir mer och mer förtjust i vörtbröd och ni kanske har sett och provat mitt receptet på vörtbröd i förra inlägget på bloggen. Ett välarbetat vörtbröd, som tar sin tid men är värt att vänta på. Detta är en variant på vörtbröd, i grunden receptet på mitt filmjölksbröd, minus fröerna och adderat russin och min vörtkryddblandning. Detta är ett bröd jag serverat på mina arbetsplatser i många år, men inte så ofta med vörtsmaken. En närmare presentation av just filmjölksbrödet kommer på ett separat inlägg.

Denna degen tar inte många minuter att blanda samman. Det är kalla ingredienser, förutom att man kokar upp bovetekärnorna i vatten och låter de stå och dra en liten stund. Sen kör man allt med spaden/vingen i köksassistenten, eller med en ballongvisp i en bunke. Tänk bara på att det blir segt och tungt, så ta en stark visp, helst i metall, som orkar.

Recept

MängdIngredienser
30gBovetekärnor
2gKardemumma hel
1gAnis hel
1gFänkål hel
4gPomerans mald
1gNejlika mald
1gIngefära mald
330gFilmjölk
125gMörk sirap
100gBovetemjöl
100gRismjöl
9gSalt
9gBikarbonat
9gBakpulver
80gRussin

Metod

  1. Sätt ugnen på 150°c
  2. Koka upp bovetekärnorna, sjud de ca 1min. Dra dem åt sidan och låt dem dra i 5min, sila bort vattnet
  3. Väg upp kardemumma, anis och fänkål, mortla fint, blanda sedan med de malda kryddorna
  4. Blanda mjöl, salt, bakpulver och bikarbonat
  5. Väg upp fil och sirap i degbunken, tillsätt bovetekärnorna, russinen, kryddorna och mjölmixen
  6. Blanda till en jämn tjockare smet
  7. Smörj en brödform och baka brödet i 90min
  8. Låt svalna helt innan man skär i det, minst 6h gärna över natten

Med anisen och fänkålen så smakar brödet inte pepparkaka över huvud taget, något som jag vet att alla inte uppskattar. En lätt ton har jag inte problem med, men det får inte ta över hela brödet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s