Frukost, mitt måstemål på dagen. Utan kaffe och något i magen på morgonen så blir jag inte människa. Sen kan jag missa mål, småäta och ibland komma på mig själv efter en lång dag på jobbet, att jag inte ätit på hela dagen. Min utmaning med frukosten är att jag älskar bröd, har alltid gjort det. Men de sista 20åren.. ja, halva livet, så har utbudet varit mer eller mindre bra. Personligen så förstår jag helt prissättningen på de glutenfria produkterna i butik, det är dyrare råvaror, svårare process och mindre produktion, vilket säger sig självt att priset sticker iväg då. Men tyvärr har jag nog inte hittat ett bröd som jag tycker är värt priset. Hade de kostar som likvärdiga bröd, absolut. Men när en liten kompakt limpa kostar vad de gör så har jag minskat min konsumtion över åren. Knäckebröd finns det dock ett antal riktigt goda sorter.

Men med det sagt vill jag också passa på att lyfta att jag är tacksam för det breda utbud som vuxit fram under min tid med celiaki. Det är stor skillnad mot när jag fick min diagnos.

För att äta gott och samtidigt intet trycka i mig bröd, landar jag i olika saker i perioder. Det kan vara havregrynsgröt med äpple och kanel, ägg, knäckebröd eller kvarg, som leder till det här inlägget. Jag smakat mig igenom väldigt många olika smaker och ett antal märken på kvargen och min absoluta favorit är Arlas vaniljkvarg. För att äta kvarg, eller yoghurt för den delen så behöver jag något att bita i. Länge handlat granola av olika slag och müsli. Personligen föredrar jag när de inte är för söta eller består till största del av havregryn/ corn flakes eller puffat ris. Jag vill ha olika frön och en smakrik granola i min kvarg. Testat mig fram med olika proportioner av kakao och ingredienser och landat i att detta är en väldigt god granola med chokladsmak. Hoppas att ni bågar testa den och uppskattar den lika mycket som jag och min familj gör.

Rostad granola

Recept

MängdIngredienser
Rostat bovete
100gHelt bovete
50gVatten
Granola
100gRostat bovete
150gPumpakärnor
150gSolroskärnor
200gHavregryn
50gRostade kokosflakes
15gPhysilliumhusk
300gVatten
100gRapsolja
80gLjus muscvadosocker
50gKakao

Metod

  1. Väg upp helt bovete och blanda med 1/2 dl vatten
  2. Rosta i ugn, 3x10min, 150°c
  3. Väg upp vatten, olja, socker och kakao i en kastrull
  4. Värm vätskan så att sockret smälter
  5. Väg upp alla de torra ingredienserna och tillsätt vätskan
  6. Knåda den till en massa så att allt blandas (varmt, använd plasthandskar)
  7. Bred ut på bakplåtspappersklädd plåt, fördela den över hela pappret
  8. Baka på 125!c i 4x15min
  9. Låt svalna på plåten
  10. Förvara i tät burk
Obakad granolamassa

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s