Spröda, luftiga, söta, krispiga och chokladiga. Jag har redan provsmakat ett par fler än vad som kanske kan räknas som provsmakning. Lite svårt att låta bli dem. Blir lätt så när man upplever något man inte ätit på närmare 20år.

I mitt minne var de som kolasnittarna i textur, men när jag väl åt ett par så kom det tillbaka till mig, skillnaden mellan de båda kakorna. Rulla, platta, baka och skära är samma process. Men med ägget i chokladsnitten får man en helt annan textur, de lyfter, blir luftiga och lätta. Att man sedan penslar med ägg och toppar med pärlsocker ger en knaprig textur med en extra kick av sötma. Det blir en bra kontrast till beskan i kakaon.

Jag fortsätter även i detta bak med torra kakor att använda en mix av xantangummi och guarkärnmjöl. Två bindemedel som har liknande egenskaper men som jag tycker skiljer sig åt litegrann i resultat, och mixen av dem upplever jag ger bäst resultat.

Efter att ha läst och funderat fastnade jag vid 100g smör och 1 helt ägg, som bas. Sen gällde det att hitta balans mellan mjölsorter, bindemedel, sötma och smak. Lite lite vaniljpulver, desto mer kakao, och en del socker fick ge smaken.

Först blandade jag alla torra ingredienser i en skål med en gaffel, tillsatte sedan smör och ägg och arbetade det till en jämn massa med gaffeln. Efter det delade jag degen i 3 jämnstora bitar och rullar de till korvar. Ca 30cm per korv. Skulle degen vara för kladdig för att smöret är lite för varmt, så kyl degen i ca 10min och rulla sedan korvarna. När jag rullat korvarna lyfte jag över dem på bakplåtspapper och tog det vidare därifrån.

Recept

MängdIngredienser
Deg
70gRismjöl
20gPotatismjöl
20gMajsmjöl
2g Bakpulver
2gBikarbonat
1,5gXantangummi
1gGuarkärnmjöl
12gKakao
0,5gVaniljpulver
80gStrösocker
100gSmör. rumstempat
1stÄgg
Pensling
1stÄgg
5gVatten
0,5gSalt
45gPärlsocker

Metod

 1. Sätt ugnen på 200°c
 2. Blanda alla torra ingredienser i en skål, använd gaffel
 3. Tillsätt smör och ägget och blanda allt till en jämn deg med gaffeln
 4. Dela degen i 3 lika stora bitar
 5. Rulla bitarna till korvar, ca 30cm långa. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper
 6. Platta dem med två fingrar
 7. Vispa ägget med salt och vatten
 8. Pensla med ägget och strö över pärlsocker
 9. Baka i ca 15min, 200°c
 10. Låt svalna 2-3 minuter på plåten, på ett galler
 11. Skär dem spå snedden med degskrapa eller kniv
 12. Ta bort plåten och låt dem kallna helt på pappret
 13. Förvara i burk med tätt lock

Testa gärna mina andra småkakor

Drömmar

Kolansnittar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s