Klassisk kondsisbit och även den här kakan har varit saknad. På bloggen finnns sedan tidigare en riktigt god saffransmazarin med brynt smör och en pepparkaksmazarin, idag är det dags för den klassiska, att få göra entré på bloggen. Om ni kollar recepten så kommer ni se att mördegarna skiljer sig lite åt, och även fyllningen kan variera lite. Det är för att jag drivs av att hitta nya vägar, förbättra, ibland förenkla och utveckla små detaljer. Alla bottnarna går bra att köra till alla fyllningarna. Den första, till saffransmazarinen är lite skörare än de andra två.Idag har jag hämtar inspiration från bland annat Johan Sörberg, men även en del andra vanliga recept som jag läst, vägt fram och tillbaka i mängder för att tillslut landa i detta recept.

Först blandar jag min mördeg. De torra ingredienserna blandas i en bunke. Sen nyper jag i det kalla smöret och avslutar med att blanda ner äggulan med en träslev. När det är en jämn deg så plattar jag till den och plastar, för att kyla i cirka tio minuter.

När degen ligger i kylen så blandar jag fyllningen. Jag river mandelmassan och blandar upp den med mjukt smör och ägg. Jag tycker att det är lättast att använda en gaffel i det här momentet. Viktigt att få till smeten klumpfri.

Efter det så penslar jag formarna med lite smält smör, sen kavlar jag ut degen på mjölat bakbord. Jag stansar ut plattor som jag fodrar mina formar med. För att få dem extra snygga så skär jag bort kanten som sticker över formen, jag använder en skalkniv för det. Sen kavlar jag om degen som är kvar och fortsätter så tills jag har 13-15st fodrade formar.

Då fyller jag dem till 2/3 och bakar av dem. Väl ute ur ugnen vänder jag dem upp och ner på en bakplåtspappersklädd plåt och tar av formen, så får de svalna så.

När de svalnat blandar jag min glasyr och toppar dem med den. När glasyren stelnat är det dags att servera.

Recept

MängdIngredienser
ca 13-15st
Mördeg
115gRismjöl
30gMajsmjöl
25gPotatismjöl
4,5gXantangummi
50gFlorsocker
125gSmör, kallt
20gÄggula (1st)
Fyllning
200gMandelmassa
100gSmör, rumstemp
100gÄgg (2 små)
Glasyr
240gFlorsocker
35-40gVatten
Övrigt
Rismjöl till kavling
Smör till formar
receptet innehåller affiliatelänk

Metod

Starta ugnen på 180°c varmluft

Mördeg

 1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke
 2. Tärna det kalla smöret och nyp in det i mjölmixen
 3. Tillsätt äggulan och blanda till en jämn deg, använd en träslev
 4. Plasta och platta till degen och kyl i ca 10min

Fyllning

 1. Riv mandelmassan
 2. Blanda slät med smör och ägg, jag använder en gaffel
 3. För upp i spritspåse och lägg åt sidan

Fodra, fyll och baka

 1. Smält lite smör och pensla formarna. Jag använder aluminumformar, runda ca 7cm i diameter. Ställ dem åt sidan
 2. Ta ut mördegen ur kylen och kavla på mjölad bänk till en ca 2-3mm tjock platta
 3. Stansa plattor på ca 9cm och lägg i formarna
 4. Pressa/arbeta försiktigt ned dem i formarna så att det inte finns luftfickor kvar
 5. Kantskär bort överflödig mördeg med en skalkniv
 6. Fyll dem till ca 2/3 med fyllningen
 7. Baka dem i 180°c ca 20min, håll koll så att de inte blir för mörka
 8. Ta ut ur ugnen och vänd dem upp och ner på en bakplåtspappersklädd plåt
 9. Lyfta av formarna och låt dem svalna

Glasyr

 1. Blanda florsocker med vattnet
 2. Klicka ut lite glasyr på kakorna så att det täcker fyllningen men inte skalet
 3. Låt glasyren stelna

2 kommentarer »

 1. Aldrig ätit en mazarin i hela mitt liv förut. Alltid avfärdat det som en torr tråkig kaka. Men då min man älskar mazariner bestämde jag mig för att testa ditt recept. Bortsett från att jag inte kunde kavla degen alls (tryckte ut den i formarna med fingrarna istället) så var det enkelt och blev helt fantastiskt gott. Två dagar senare bakade jag en omgång till. Idag har jag bakat din Silviakaka, inte smakat än men den ser fantastisk ut.

  Har beställt diverse olika produkter du använder i dina recept och ska testa baka flera olika. Tusen tack för att du har gett mig bakglädjen tillbaka efter 13 glutenfria år.

  Gillad av 1 person

  • Tack Diana!!
   Jag blir genuint lycklig när jag läser din kommentar. Att få vara en del av att du funnit bakglädje efter alla år med celiaki känns enormt, det är precis av den här anledningen jag driver bloggen. Att få dela med mig och kanske skapa glädje hos någon 🙏☺️

   Berätta gärna om du hittar någon mer favorit bland recepten
   Vänligen Jonny

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s