Den här banankakan blir riktigt saftig och god, samtidigt som den får textur och en extra nivå i smak med den mörka chokladen och de hackade valnötterna.

Kakan är lätt att baka. Jag börjar med att hacka choklad och nötter och blanda dem med havregrynen. Sen mäter jag upp ägg och socker. Blandar de torra ingredienserna, mosar bananerna och smälter smöret. Efter det så är det dags att vispa ägg och socker pösigt. Sen tillsätter det smälta smöret som svalnat ca 5-8min, efter det de torra ingredienserna och vispar slätt på låg hastighet. Efter det tillsätter jag banan, choklad, valnötter och havregryn och vispar slätt på låg hastighet.

Håller upp smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper. Delar en banan på längden och dekorerar på toppen, strör över lite farinsocker och bakar av.

När kakan är färdig låter jag den svalna i formen innan jag tar ut och skär i den. Det är lite svårt med stickprov i den här kakan, för chokladen smälter och blir rätt kladdig.

Recept

MängdIngredienser
1st banankaka
100gSmör, smält
110gÄgg (2st)
100gStrösocker
50gMuscovadosocker
100gMörk choklad 70%
60gValnötter
220gBanan (2st)
90gRismjöl
25gMajsmjöl
20gTapiokamjöl
5gXantangummi
3gBikarbonat
10gBakpulver
4gKanel
0,5gVaniljpulver
20gHavregryn
2gFlingsalt
Garnering
1stBanan
5gFarinsocker

Metod

 1. Starta ugnen på 175°c varmluft och klä en brödform med ett bakplåtspapper
 2. Smält smöret och ställ åt sidan 5-8min
 3. Hacka chokladen och valnötterna, blanda med havregrynen
 4. Väg upp ägg och socker i en bunke
 5. Väg upp de torra ingredienserna i en skål och blanda med gaffel
 6. Mosa bananerna med en gaffel
 7. Vispa ägg och socker pösigt
 8. Vispa ner det smälta smöret och vispa slätt på låg hastighet
 9. Vispa ner de torra ingredienserna på låg hastighet
 10. Tillsätt den mosade bananen, chokladen, valnötterna och havregrynen, vispa samman på låg hastighet
 11. Häll upp smeten i den klädda brödformen
 12. Dela en banan på längden och lägg ovanpå smeten
 13. Strö över farinsocker
 14. Baka av i ca 45min i 175°c varmluft
 15. Låt svalna i formen på galler
 16. Skär upp och servera

Banankaka och jag har en lite historia som gjorde att jag under väldigt lång tid inte kunde äta det, ville inte ens se eller lukta på det. Första gången jag fick problem med min celiaki, odiagnostiserad. Så hade jag praktik i ett skolkök på en gymnasieskola och hade bakat banankaka till cafeterian. Jag åt en hel del kantbitar och fick min första magont av gluten. Visst då inte vad det berodde på men det var startskottet på fyra års brutal magsmärta innan diagnos kunde ställas.
Det tog mig många år innan jag kunde uppskatta en god banankaka igen, men oj vad gott det är nu igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s