En mjuk, saftig kaka, täckt med krämig glasyr och toppad med strössel.

Jag vill minnas att jag har ätit den här kakan när jag var yngre, men minns inte hur den smakade eller i vilket sammanhang. Men när jag för ett tag sen såg den flöda förbi på Fredriks Fikas Instagram så väcktes något och jag har varit sugen på att ge mig på en glutenfri variant.

Nu är jag klar med receptet och jag blev så nöjd. Jag bakar den likt min Kärleksmums, fast med en ljus botten och en ljus glasyr.

Först blandar jag en mjölmix, sen smälter jag smöret och medans det står på spisen så vispar jag ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätter mjölken i det smälta smöret och ställer åt sidan. Efter det siktar jag ner mjölmixen i äggsmeten och vispar på låg hastighet tills det är en slät smet, sist tillsätter jag smör och mjölkblandningen och vispar på låg hastighet tills det är slätt. Häller smeten i en form på ca 24x30cm, klädd med bakplåtspapper och bakar av.
När kakan står i ugnen så förbereder jag glasyren genom att smält smör, vispa i florsockret så det blir en massa och sedan späda det med lite vatten. Jag låter kakan vila i ca 10min efter ugnen innan jag lägger på glasyren och toppar med strössel.

Låt glasyren stelna innan du skär i kakan. Förvara den gärna i kyl men den är absolut godast att äta rumstempererad, då är kakan saftigare och glasyren mjuk och len, så sätt fram den nån timma innan fikat.

Recept

MängdIngredienser
ca 24 bitar
Kakan
275gÄgg (5st)
280gStrösocker
225gSmör, smält
200gMjölk
170gRismjöl
50gPotatismjöl
55gMajsmjöl
14gVaniljsocker
15gBakpulver
7gXantangummi
4gBikarbonat
Glasyr
150gSmör, smält
300gFlorsocker
25gVatten
Topping
65gStrössel

Metod

Kakan

 1. Sätt ugnen på 175°c, varmluft
 2. Klä en form i bakplåtspapper, jag använder en teflonform ca 24x30cm
 3. Väg upp ägg och socker och ställ åt sidan
 4. Väg upp resten av de torra ingredienserna och blanda med gaffel
 5. Smält smöret och tillsätt mjölken när det smält, ställ åt sidan
 6. Vispa ägg och socker vitt och pösigt
 7. Sikta i mjölblandningen i äggmixen, vispa slätt på låg hastighet
 8. Tillsätt smör och mjölk, vispa på låg hastighet till en slät smet
 9. Häll i formen och sätt i ugnen
 10. Bakad på 175°c i ca 25min beroende på ugn

Glasyren

 1. Smält smöret
 2. Ta av från spisen och tillsätt florsocker
 3. Rör slätt
 4. Tillsätt vattnet och rör slätt

Montering

 1. Ta ut kakan när den är torr
 2. Låt stå i 10 minuter på galler och svalna
 3. Bred sedan ut glasyren och toppa med strössel
 4. Låt svalna innan du skär i den

7 kommentarer »

 1. Tack för alla bra recept jag får. Jag har precis bakat dina drömmar 😋🤩 så goda! Jag uppskattar att allt är i gram det gör det så mycket lättare att baka. Mvh Teresa Sjöström

  Skickat från min iPhone

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s