Klassisk liten mördegskaka med hackad mandel och pärlsocker. Den här kakan har aldrig varit en favorit hos mig, tills nu, när jag bakade mina egna och konstaterade snabbt efter batch 1, att oj vad goda de var.

Ännu en torr kaka som blandas för hand med en gaffel innan den formas, penslas, toppas och bakas.

Först blandar jag rumsvarmt smör med strösocker, använder en gaffel. Tillsätter sen en egen mjölmix med lite mandelmjöl i och blandar till en gryning massa, med gaffeln. Sist knådar jag samman den för hand. Efter det väger jag upp den i 3x ca 100g och rullar till finertjocka längder som jag lägger på en bakplåtsklädd plåt och ställer i kylen i ca 30min.

När kakan vilat i kylen hackar jag mandel, vispar en äggula och väger upp pärlsocker. Sen penslar jag längderna med äggvita och strör över rikligt med mandel och pärlsocker. Trycker lätt till med fingrarna och delar sen i 6-7cm längder innan plåten åker in i ugnen.

Recept

MängdIngredienser
ca 15st
100gSmör, rumstemp
85gRismjöl
25gMajsmjöl
25gMandelmjöl
20gPotatismjöl
45gStrösocker
5gXantangummi
2gBikarbonat
Pensling
1stÄggvita
30gSötmandel
15gPärlsocker

Metod

 1. Blanda smör och socker med en gaffel i en bunke
 2. Väg upp de torra ingredienserna i en skål och blanda till en mjölmix. Tilsätt mjölmixen till smöret och blanda med gaffeln, till en grynig massa
 3. Knåda samman degen för hand
 4. Väg upp i 3st lika stora bitar, ca 100g och rulla till fingertjocka rullar
 5. Lägg rullarna på bakplåtsklädd plåt och sätt in i kylen i ca 30min
 6. Starta ugnen på 200°c över och undervärma, INTE varmluft
 7. Hacka mandeln
 8. VIspa äggvitan
 9. När rullarna kommer ur kylen, pensla med äggvita, strö över mandel och pärlsocker
 10. Dela rullarna i 6-7cm stavar och baka av mitt i ugnen i ca 14min
 11. När de är färdiga, låt dem svalna på plåten, på ett galler
 12. Förvara i lufttät burk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s