Denna snygga tårta har jag varit sugen på så många gånger genom åren. Den flödar förbi med röda och vita lager och bara skriker ”ät mig”. Så då tänkte jag att det får man väl se till att göra nu då. Och om jag får, då tänker jag som vanligt att ni också ska få chansen.

Alla recept jag läst innehåller buttermilk, och av vad jag läst mig till så såldes det tidigare i butik i Sverige men nu säljs det bara till bageriet och konditorier. Men som med andra bra saker finns det alltid någon som löser det och jag sprang över ett recept på hur man gör sin egen. Mjölk + vinäger som får stå och dra i 10 minuter.

Jag mäter upp allt först och klär min springform på 18cm med bakplåtspapper, i botten och på insidan. Jag tycker att det kan vara svårt att få pappret man klär insidan på formen med, att stanna kvar. Så idag fick jag en idé (säkerligen inte först med den) att smörja insidan med lite smör, så fastnade pappret i smöret och allt blev lättare.

Sen blandar jag mjölk och vinäger till buttermilk och startar timern. Efter det blandar jag färg med kakao och vanilj i en skål, så att det är redo och blandar samman mjölmixen i en skål med en gaffel. När det är ungefär 5minuter kvar börjar jag vispa smör och socker till en massa. Efter det knäcker jag i ett ägg i taget och vispar ut. När äggen är i och det är en smet så vispar jag ner färgmassan lite i taget, för mig är det lagom med 3 omgångar. Använder en slickepott så att jag får med allt.

Ungefär då är buttermilken klar och jag tillsätter den och mjölmixen och vänder ned det med slickepotten, till en jämn smet. Sen blandar jag vinäger och bakpulver och rör samman innan jag tillsätter det i smeten och vänder ned. Häller smeten i springformen och bakar i nedre del i ugnen.

När kakan är klar tar jag ut den och vänder den upp och ned på en bakplåtsklädd plåt och sätter plåten på ett galler så att kakan får svalna så. När den svalnat vispar jag samman frostingen. Jag måste passa på att tacka Camilla Hamid för frostingen, i alla tårtrecept jag läst så var det en smör och färskostcréme, så kikade jag in på Camillas recept och hon gör en med färskost och vispgrädde, galet mycket mer i min smak.

När frostingen är klar delar jag kakan och lägger frosting mellan lagren och ovanpå och tunt runt om. Kyler den i ca 30min. När tårtan står i kylen smular jag ner det översta locket i en skål, för att garnera med. Tar ut tårtan ut kylen, garnerar och serverar sedan.

Recept

MängdIngredienser
ca 12-15 bitar
Tårtbotten
150gMjölk
8gVitvinsvinäger
75gSmör, rumstemp
250gStrösocker
110gÄgg (2st)
45gRöd karamellfärg
12gKakao
0,5gVaniljpulver
110gPotatismjöl
90gRismjöl
25gMajsmjöl
5gXantangummi
5g Bikarbonat
3gSalt
4gVitvinsvinäger
4gBikarbonat
Frosting
300gFärskost
300gVispgrädde
100gFlorsocker
0,5gVaniljpulver

Metod

Tårtbotten

 1. Sätt ugnen på 175°c över och undervärme
 2. Väg upp potatismjöl, rismjöl, majsmjöl, xantangummi, salt och 5g bikarbonat i en skål och blanda med en gaffel
 3. Väg upp smör och socker i en bunke
 4. Väg upp karamellfärg, kakao och vaniljpulver i en skål blanda till en slät smet
 5. Blanda mjölk och 8g vinäger i ett glas med en sked, låt stå i 10 minuter så det blir till en buttermilk
 6. Väg upp bikarbonat och vinäger och ställ åt sidan
 7. Klä en springform på 18cm med bakplåtspapper i botten och å insidan
 8. När det har gått 5min av tiden för buttermilken börja vispa smör och socker till en massa, vispa ca 3min
 9. Tillsätt ett ägg i taget till smöret och vispa ut till en jämn smet
 10. Tillsätt färgmassan i 3 omgångar och vispa till en slät smet
 11. Ta bort visparna och knacka av dem, tillsätt buttermilken och mjölblandningen, vänd ner med en slickepott, till en jämn smet
 12. Blanda vinäger och bikarbonat, det ska fräsa lite, tillsätt det i smeten och vänd ned med slickepotten
 13. Häll upp i formen och bak långt ner i ugnen i ca70min, kakan ska vara torr när du sticker den
 14. Ta ut ur ugnen, lägg ett bakplåtspapper ovanpå och en platt plåt ovanpå pappret, vänd allt uppochned och ställ svalt på ett galler. Så att kakan får svalna upp och ner

Frosting

 1. Väg upp kall färskost och kall grädde i en bunke, vispa till en fast créme
 2. Sikta i florsocker och vaniljpulver i crémen
 3. Vänd ned sockret med en slickepott och ställ créme i kylen

Montering

 1. Ta ut den kalla kakan ur formen
 2. Dela den i 4 skivor, det viktiga är att dieter understa är jämntjocka och fina. Använd gärna en tårtsåg
 3. Lägg en skiva på botten av ett tårtfat och lägg en klick frosting på, bred ut till ett jämnt lager fyllning
 4. Lägg på nästa botten och upprepa
 5. Upprepa en tredje gäng så att du har 3 bottnar med 3 lager créme i tårtan
 6. Klä den runt om med créme som är kvar
 7. Ställ kallt i minst 30min
 8. Smula ner topplocket som är lite fulare, för att ha till dekorering
 9. Ta ut tårtan ur kylen och dekorera runt om med smulorna
 10. Servera

2 kommentarer »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s