I botten en mjuk mandelkaka med bitar av rostad mandel, ovanpå en len och krämig citronkräm med vit choklad .
En påsksuccé som självklart passar hela året.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Lindroos Hälsa

Först startar jag ugnen på 175°c varmluft och lägger mandeln i blöt i 10min. När ugnen är varm rostar jag mandeln i 10min och låter den sen svalna.

Samtidigt gör jag krämen. Blandar äggula med florsocker, vispgrädde och citronsaft. Värmer under omrörning tills det tjocknar. Sen smälter jag ner chokladen i äggsmeten och sist smöret. Häller över krämen i en ren skål och kyler den.

När krämen står i kylen börjar jag med kakan. Jag börjar med att väga upp smör och socker i en skål. Sen grovhackar jag mandeln. Bladar alla övriga torra ingredienser i en skål och ställer åt sidan. Vispar sen smöret med sockret, så att det blir fluffigt. Sen tillsätter jag äggen och vispar samman. Efter det vänder jag ner créme fraîche, sen fortsätter jag att vända ner mjölmixen med en slickepott och sist vänder jag ner den hackade mandeln. Efter det för jag över smeten i en springform med storlek 23-25cm. I botten på formen klämmer jag ett bakplåtspapper och kanterna smörjer jag med smör. Efter det bakar jag av kakan och när den är klar får den svalna helt innan den är redo för krämen.

Ta loss ringen på formen och bred på krämen. Allra godast är den rumstempererad.

Recept

MängdIngredienser
10-12 bitar
Citronkräm
40gÄggula (2st)
60gFlorsocker
50gCitronsaft
50gVispgrädde
150gVit choklad
75gSmör
Mandelkaka
115gSmör, rumstemp
150gRårörsocker
110gÄgg (2st)
225gCréme fraîche
100gRismjöl
30gMajsmjöl
30gMandelmjöl
15gPotatismjöl
7gBakpulver
5gBikarbonat
4gXantangummi
2gSalt
0,5gVaniljpulver
60gSötmandel, rostad

Metod

 1. Starta ugnen på 175°c varmluft
 2. Lägg mandeln i blöt i 10min
 3. Häll av vattnet och rosta mandeln i 10min och ställ sedan åt sidan att svalna

Citronkräm

 1. Blanda äggula, florsocker, vispgrädde och citronsaft i en tjockbottnad kastrull. Värm tills det tjocknar.
  (om man slarvar med att ta bort all vita från gulan så blir den tillagad och man får vita klumpar. Ta då en finmaskig trådsil och sila ner i ren bunke och sen tillbaka i kastrullen och fortsätt)
 2. När vätskan tjocknat ta av från värmen och tillsätt chokladen, pellets, bruten eller hackad. Rör om med slickepott tills all choklad smält. Med fördel på spisen på en platta som är varm, strax under halv effekt
 3. När chokladen smält, ta av från värmen och tillsätt smöret, fortsätt att röra med slickepotten tills smöret smält
 4. Häll upp i ren skål och kyl ett par timmar

Mandelkaka

 1. Kläm ett bakplåtspapper i botten på springform 23-25cm i diameter, smörj kanterna
 2. Grovhacka den rostade mandeln
 3. Blanda smör och socker i en bunke
 4. Blanda övriga torra ingredienser i en skål
 5. Vispa smör och socker fluffigt med elvisp
 6. Tillsätt äggen och vispa samman
 7. Vänd ner créme fraîche med en slickepott
 8. Vänd ner mjölmixen med slickepotten
 9. Efter det vänd ner den hackade mandlen i smeten
 10. För över i springformen och jämna ut i hela formen
 11. Baka i varmluft 175°c ca 30-35min
 12. Ta ut och låt svalna helt

Montering

 1. Ta av kanten på formen
 2. Bred ut krämen över hela kakan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s