Dra mig baklänges, det var lite barndomsminnen när det här brödet satt som det skulle.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Lindroos Hälsa

Jag började jobba på det här receptet när jag laborerade med SoftBake, har upplevt lite utmaningar med att få tunna brödkakor att resa sig, så som jag vill.

Först blandar jag en mjölmix av alla torra ingredienser förutom sockret. Efter det löser jag upp jästen i vattnet, tillsätter olja och strösocker. Låter blandningen stå i tre minuter och smälter under tiden smöret.

När det gått tre minuter tillsätter jag hälften av mjölblandningen och blandar ut i vätskan, med vingen. Efter det tillsätter jag resten av mjölet och det smälta smöret. Blandar samman och höjer sen farten till strax över medel och blandar i tre minuter. När degen är klar skrapar jag samman den i botten av degskålen, täcker med en kökshandduk och vilar i tio minuter.

Degen delas sen i fyra lika stora bitar som formas runda med mjölade händer. Jag pressar sen ner degen till en platta och kavlar lätt ut den till ca 10-12mm tjock. Lägger kakorna på två bakplåtspapper. Med fördel delas papperna mellan bröden. skårar dem i mitten med en degskrapa, men inte hela vägen igenom.

Plastar dem lätt och jäser i ca 45minuter.
Medan bröden jäser värmer jag upp ugnen med en baksten/bakplåt i, till 270°c varmluft. Sen naggar jag dem och bakar dem en och en. Smidigast att flytta dem med en pizzaspade eller liknande från bänk till ugn och tillbaka.

När de är färdigbakade får de svalna på galler.

Recept

MängdIngredienser
4st brödkakor
400gVatten 37°c
50gJäst
30gRapsolja
50gStrösocker
240gRismjöl
80gPotatismjöl
80gMajsmjöl
15gPsylliumhusk
15gSoftBake
7gXantangummi
10gSalt
100gSmör, smält

Metod

 1. Blanda alla torra ingredienser förutom sockret i en skål
 2. Lös upp jästen i vattnet, tillsätt olja och socker. Låt stå i 3min
 3. Medans jästvattnet vilar, smält smöret
 4. Tillsätt hälften av mjölmixen och blanda in i vätskan. Använd köksassistent med vinge
 5. Tillsätt resten av mjölet och det smälta smöret, arbeta in mjölet i vätskan
 6. Höj farten på maskinen till strax över medel och kör degen i ca 3min
 7. Skrapa samman degen i bunken och täck med kökshandduk, vila i 10min
 8. Ta upp degen på mjölad bänk och dela i 4st lika stora bitar, ca 260g st
 9. Forma bitarna till runda bollar med mjölade händer och platta ut dem
 10. Kavla till ca 10-12mm tjocka, runda kakor. Lägg kakorna på 2 bakplåtspapper, med fördel delas pappret i 2 bitar, en per kaka
 11. Skåra bröden rakt över med en degskrapa,
 12. Plasta bröden och jäs i 45min
 13. När bröden jäser, värm ugnen till 270°c varmluft, med en baksten eller bakplåt i ugnen
 14. Baka av dem en och en på den varma stenen/plåten, i 6min tills de är gyllenbruna på ovansidan
 15. Ta ut och låt dem svalna på galler

6 kommentarer »

 1. I flera av dina senare recept plastar du brödet under jäsning. Varför plast och inte under bakduk?

  Om man tittar på innehållsförteckningen på ”köpebröd” så som tex korvbröd, hönökaka och formbröd, innehåller dessa inte sällan både jäst och surdeg. Jag gissar att surdegen främst är med för att den bidrar till smaken. Hur tänker du kring detta med dina recept, att ha i lite surdeg för smakens skull? Är det något du testat? Om ja, hur ska man då tänka med förhållandet surdeg/jäst?

  Gillad av 1 person

  • Hej!
   Vilka bra frågor ☺️
   Jag plastar brödet för att jag inte upplever att våra bröd är lika starka som vanlig deg med gluten, och därför ibland hålla tillbaka av tyngden i en handduk.
   Man kan absolut tillsätta lite surdeg i bröden, svårt på rak arm att säga exakta mängder, men kanske ta bort hälften av jästen och tillsätta lite grann. Utmaningen är att surdeg är lite lösare och då kan man behöva justera mjölmängden lite.
   Jag TROR tyvärr att många av köpebrödens surdegsinblandning beror på lite smak men också för att man vill kunna påstå att det är surdegsbröd och sälja på det. Men jag kan ha fel.

   Finns ett recept på surdeg på bloggen om du vill testa
   Lycka till
   Vänligen Jonny

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s