En grymt god korv med ett saftigt bröd och goda tillbehör är alltid gott

Vi hade vårstädning i kvarteret i helgen som var och då brukar vi alltid grilla korv efteråt. Snabbt, smidigt och en härlig förlängning av förmiddagen ute. Jag laddade upp med ett korvbrödsbak, ett av målen var att barnen inte skulle be om köpta, vanliga korvbröd. Ett annat mål var att de skulle hålla samman i botten när de var skurna, jag upplever att en del recept jag testat, både mina och andras, blir ganska sköra och helt plötsligt har man två bröd och en korv i mitten.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Lindroos Hälsa

Nu var jag supernöjd med mitt senaste recept på Hamburgerbröd och tänkte återanvända den degen i detta recept. Men med lite längre jästid, annan form och storlek.

Jag börjar med att göra en mjölmix av alla torra ingredienser förutom sockret. Sen löser jag upp jästen i vattnet, tillsätter socker och olja, vispar samman och låter det stå i tre minuter. Så att jästen vaknar till liv.

Efter det vispar jag ägget i vattnet och sen tillsätter jag hälften av mjölmixen och blandar ned i vätskan i min köksassistent, jag använder vingen för att jag tycker att den blandar bättre. Sen tillsätter jag resten av mjölet och blandar på medelfart i tre till fyra minuter. Man kan behöva stanna maskinen och skrapa ned degen från kanten, ungefär halvvägs in i de tre minuterna.

Jag tar ut degen på mjölad arbetsbänk, den är lite kladdig. Pudrar lätt med rismjöl och delar den sen i tretton lika stora bitar, cirka sextio gram styck. Formar dem till runda, släta bollar som jag ren rullar ut på lätt mjölad bänk, till cirka tio till tolv centimeter jämntjocka korvar.

Bröden lägger jag på bakplåtspappersklädd plåt som jag sen plastar lätt och låter jäsa i fyrtiofem minuter. Under tiden startar jag ugnen och vispar ägget med lite vatten och salt.

När bröden jäst klart penslar jag dem med ägg och bakar av dem i cirka tolv minuter. Sen får de svalna på pappret på ett galler.

Recept

MängdIngredienser
13st
270gVatten 37°c
50gJäst
80gRapsolja
40gStrösocker
55gÄgg (1st)
160gRismjöl
55gMajsmjöl
50gPotatismjöl
10gPsylliumhusk
10gSoftBake
6gXantangummi
7gSalt

Metod

 1. Starta ugnen på 250°c varmluft
 2. Väg upp alla torra ingredienser förutom strösocker i en skål, blanda med en gaffel
 3. Smula jästen i en degbunke till en köksassistent, tillsätt det ljumna vattnet och lös upp jästen
 4. Tillsätt strösocker och rapsolja och vispa samman, låt stå i 5min, så att jästen vaknar och får fart av sockret
 5. Tillsätt ägget och vispa ut i vätskan
 6. Efter det tillsätter man hälften av mjölblandningen och blandar samman i köksassistenten, använd vingen
 7. Tillsätt resten av mjölet och blanda samman i maskinen. Öka farten till medel och blanda väl i 3min (man kan behöva stanna maskinen och skrapa ned degen från kanten)
 8. Skrapa samman degen och flytta den till en mjölad arbetsbänk, knåda lätt 
 9. Dela degen i 13 lika stora bitar, ca 60g styck
 10. Rulla bitarna till jämna bollar och rulla sedan ut dem till jämntjocka korvar ca 10-12sm långa
 11. Lägg bröden på en bakplåtspappersklädd plåt
 12. Plasta lätt och jäs i ca 45min
 13. Vispa samman ägg, vatten och salt
 14. Pensla bröden med ägg
 15. Stoppa in i ugnen och sänk värmen till 225°c
 16. Grädda i ca 12min
 17. Låt svalna på pappret, på ett galler

11 kommentarer »

 1. Jag vet inte om jag gjorde fel när jag bakade dessa, De blev saftiga och luftiga men vi gillade inte alls smaken, de smakade väldigt mycket jäst och var liksom lite mjöliga/mosiga i konsistensen. Kan jag ha gjort något tokigt? Jag använde torrjäst, spelar det någon roll?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s