Den 1.a maj är det Budapesteullens dag och den skall såklart firas. Budapestrullen har en speciell plast hos mig, den väcker minnen och känslor. När jag var liten och på kondis med pappa så åt han ofta en Budapest. Ni vet den klassiska med burkmandariner i.

Min version dagen till ära fylls med färsk frukt som ger en god syra och friska smaker.

Jag börjar med att väga upp alla ingredienser till nötmarängen. Sen mixar jag hasselnötter till ett fint mjöl med små bitar i, sen blandar jag nötmjölet med majstärkelse och strösocker och ställer åt sidan.

Efter det vispar jag äggvitorna till ett fast skum, för att därefter tillsätta strösocker, en matsked i taget samtidigt som jag vispar på full fart. Vispar tills det är en fast maräng.

Jag knackar av marängen på vispen ned i bunken och tillsätter nötmjölsblandningen. Därefter vänder jag noga, men försiktig ned de torra ingredienserna i marängen.

Jag klär en plåt med bakplåtspapper och för över marängsmeten i en spritspåse. Med fördel använder man en tyll med runt hål. Jag har ingen och klippte därför ett hål istället. Sen spritsar men plåtlånga stavar uppifrån och ner på plåten. Försök att få dem jämntjocka, ca 17-20st. Och bakar av marängen i förvärmd ugn.

När marängen är klar får den svalna på plåten innan jag lägger en bakplåtspappersklädd plåt ovanpå och vänder den upp och ned. Pillar sen av pappret från botten. Försiktigt så att man inte drar sönder botten.

Nu vispar jag grädde, med lite bakpulver i, skär nektarinerna i tunna halvmånar, skrapar ur passionsfrukten och blandar. Sen brer jag ett tunt jämnt lager grädde över hela. Fördelar ut nektarin, skedar passionsfrukt och lägger på färska hallon. Sist rullar jag samman marängen, sakta och varsamt så att frukten stannar kvar.

Nu är det dags att dekorera. Jag smälter mörk choklad, häller det i en spritspåse och låter den svalna lite. Sen klipper jag ett tunt hål i påsen och ringlar chokladen över hela rullen. Låter rullen stå cirka 10minuter så att chokladen hinner stelna lite. Sen pudrar jag med florsocker och dekorerar med oxalis. Man kan även dekorera med snyggt spritsad grädde och färska bär.

Recept

MängdIngredienser
ca 8-10 bitar
Nötmaräng
150gÄggvita (4st)
110gStrösocker
100gHasselnötter
50gMajstärkelse
100gStrösocker
Fyllning
225gVispgrädde
0,5gBakpulver
2st Nektariner
2stPassionsfrukter
65gHallon, färska
Dekoration
30gMörk choklad
Florsocker
Oxalis

Metod

Nötmaräng

 1. Starta ugnen, 170°c över och undervärme
 2. Väg upp ingredienser
 3. Mixa hasselnötterna till en fint mjöl med små bitar i och blanda med majsstärkelse och strösocker
 4. Vispa äggvitorna till ett fast skum
 5. Tillsätt en matsked socker i taget i marängen, samtidigt som du vispar på full fart. Tills allt socker är i och du har en fast maräng
 6. Samla all maräng i skålen och tillsätt nötmjölsblandningen
 7. Vänd ned den i marängen, försiktigt men noggrant
 8. Klä en bakplåt med bakplåtspapper
 9. Fyllen spritspåse med marängsmet. Använd gärna en rund tyll. Jag har ingen och klippte ett hål istället. Men lättare och snyggare med en tyll
 10. Spritsa plåtlånga strängar av marängen över hela plåten, ca 17-20st, av alla maräng
 11. Baka av mitt i ugnen i 20min, öppna luckan och släpp ut all ånga
 12. Baka ytterligare 3min
 13. Ta ut plåten och sätt på ett galler, låt marängen svalna på plåten

Fyllning

 1. Vispa grädde med bakpulver till en fast grädde
 2. Kärna ur nektarinerna och skiva i ca 0,5cm tjocka halvmånar
 3. Dela passionsfrukterna och skrapa ur innehållet i en skål, rör samman med en tesked
 4. Gå igenom hallonen och skölj dem

Montering

 1. Lägg en bakplåtsklädd plåt ovanpå marängen och vänd alltihopa upp och ner
 2. Pilla försiktigt av pappret från botten av marängen
 3. Bred ett jämnt lager grädde över hela botten
 4. Fördela frukten och bären över hela marängen
 5. Rulla försiktigt samman rullen

Dekorering

 1. Smält chokladen och häll upp i spritspåse
 2. Klipp ett tunt hål och ringla över rullen
 3. Låt stå ca 10min
 4. Pudra med florsocker
 5. Dekorera med oxalis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s