Det här är en helt makalöst god fyllning, bullen blir otroligt saftig och smakrik. Inget smör, istället så blandar jag äppelmos, kanel och rårörsocker som jag brer ut över degen.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Lindroos Hälsa

Lite kladdigare att rulla, men så värt det, man får bara vara lite mer varsam när man rullar. Precis om till min kanelor så bakar jag dessa i höga, stora och fasta muffinsformar. Så värt det!

Jag börjar med att väga upp alla ingredienser, mortlar kardemumman och blandar alla torra ingredienser i en skål. Kesella, smör och äggvita häller jag i en egen skål och mjölk, jäst och Psyllium låter jag svälla i 10min. Märk den lilla mängden Psyllium, som ger en liten liten geleighet, mot när man har större mängder och får en massa.

Sen tillsätter jag hälften av mjölmixen och blandar i köksassistenten, jag använder vingen för bäst resultat. När jag blandat ut hälften stannar jag maskinen och tillsätter resten av mjölet samt kesellamixen. Jag blandar samman och kör maskinen på medelhastighet i 3-4min.

Efter det skrapar jag samman degen, täcker bunken med en handduk och låter degen vila i ca 10min.

När degen vilar blandar jag fyllningen.

När degen vilat klart tar jag upp den på mjölad bänk och väger upp i två lika stora bitar. Lägger en åt sidan och knådar lätt den andra. Sen kavlar jag ut den till en rektangel, fyller med hälften av fyllningen.

Efter det rullar jag samman degen, försiktigt och varsamt, så att fyllningen inte pressas ut. Delar rullen i 9st bitar, ca 4-5cm tjocka. Placerar dem i muffinsformar på plåt. Plastar plåten och låter de jäsa. Sen gör jag samma sak med nästa degbit.

När bullarna jäser så värmer jag ugnen och vispar samman ägg med lite salt och vatten, och markerar pärlsocker i en skål. Jag kokar även en sockerlag som jag penslar bullarna med när de kommer ut ugnen. Allt så att jag snabbt och lätt kan pensla och sockra bullarna när de jäst klart och få in dem i ugnen. När de kommer ut ur ugnen penslar jag med sockerlag och låter dem svalna på ett galler.

Recept

MängdIngredienser
ca 18st
”Vetedeg”
230gMjölk
25gJäst
2gPsyllium husk
180gRismjöl
90gKlibbrismjöl
70gMajsmjöl
60gPotatismjöl
85gStrösocker
10gXantangummi
5gKardemumma MALEN
5gKardemumma HEL
5gBikarbonat
4gSalt
100gKesella
90gSmör, rumstemp
60gÄggvita
Fyllning
200gÄppelmos
10gKanel MALEN
60gRårörsocker
Äggpensling
1stÄgg
10gVatten
1gSalt
Sockerpensling
80gVatten
80gStrösocker
Övrigt
Rismjöl till utbakningen
Stora muffinsformar

Metod

”Vetedeg”

Steg 1

 1. Värm mjölken till 37°c, smula jästen i degbunken, tillsätt mjölken och rör ut jästen, tillsätt sedan physilliumhusk och vispa ut i mjölken. Låt stå i 10min
 2. Mortla kardemumman och blanda de torra ingredienserna, i en skål
 3. Blanda den extra vätskan i en skål
 4. När physilliumet har svällt, tillsätt hälften av mjölmixen och blanda ut i vätskan, använd en köksassistent med vinge
 5. När mjölet är inarbetat, stanna maskinen och tillsätt restan av mjölet samt smör, kesella och äggvita, blanda samman på låg fart och höj sedan farten till medel på maskinen och kör i 3-4min. Man ska se på degen att de små ”droppformade” klumparna som blir som ojämnheter i början, arbetas in och degen blir jämn
 6. Skrapa ihop degen med en slickepott och vila i 10min

Steg 2

 1. Ta upp degen på mjölat bord, knåda den lätt i mjöl, så den inte klibbar fast
 2. Dela degen i 2st lika stora bitar
 3. Kavla ut dem till varsin rektangel ca 30cm bred och 20cm djup, mjöla under och lyft försiktigt upp degen medans du kavlar, så att den inte fastnar
 4. Bred fyllningen jämnt över degplattorna
 5. Rulla till en jämn rulle
 6. Dela i rullen i 4cm bitar
 7. Flytta över bitarna i höga, fasta, stora muffinsformar på plåtar. Tänk på att vika under den lösa degfliken under bullen och platta till dem lite grann
 8. Plasta plåtarna och låt jäsa ca 60min
 9. Starta ugnen på 200°c varmluft
 10. Pensla med ägg, strö över pärlsocker och baka av på 200°c i ca 14-15min
 11. När de är ute ur ugnen pensla med sockerlagen och flytta dem till ett galler för att svalna

Fyllning

 1. Blanda äppelmos, rårörsocker och kanel till en jämn massa
 2. Bred försiktigt ut massan på degen

Pensling

 1. Vispa ägg, salt och vatten så det blir slätt

Sockerlag
För att bullarna ska hålla sig saftiga längre

 1. Koka upp socker och vatten
 2. Pensla bullarna direkt när de kommit ut ur ugnen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s