Det var dags att ta tag i en pizzadeg med SoftBake nu när värmen har kommit och pizzaugnen kommer till sin rätt i uteköket.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Lindroos Hälsa

Jag ville se om och hur det skulle fungera om man bakar med SoftBake, hur kanten skulle bete sig, jag är så nöjd med resultatet.

Först börjar jag med att mäta alla ingredienser och blanda en mjölmix av alla torra ingredienser förutom saltet. Sen löser jag upp jästen i vattnet.

Efter det tillsätter jag hälften av mjölmixen och blandar in i vätskan. Därefter andra halvan. Sen kör jag maskinen med vinge på medelhastighet i ca 3min.

Därefter tillsätter jag salt och olivolja och kör maskinen på medelhastighet i ytterligare 3min innan jag stannar maskinen och skrapar samman degen.

Jag för ut degen på bänken. Knådar den lätt med lite olivolja. Sen delar jag den i 4st lika stora bitar, strax över 300g styck. Bollarna formar jag runda och släta, sen gnider jag in dem med olivolja och lägger i en plastburk med lock, så att de för jäsa i rumstemperatur.

När ugnen/pizzaugnen är varm. Så bakar jag ut degen.

På mjölad bänk, lägger jag ut degbollen, sen arbetar jag sakta och metodiskt ut den till en rund pizzabotten. Man får vara varsam med kanten då den lätt spricker. Jag brukar lite försiktig trycka ihop den om den börjar spricka. Tyvärr har glutenfri deg inte samma elasticitet som en med gluten i och spricker därför lättare. Under tiden jag bakar ut degen ser jag till att den inte fastnar i bänken, genom att vrida och flytta den lite, så att den hela tiden har lite mjöl under.

Sen toppar jag den och bakar av den.

Recept

MängdIngredienser
4st bottnar
600gVatten, kallt
10gJäst
315gRismjöl
105gPotatismjöl
105gMajsmjöl
20gPsyllium husk
10gXantangummi
20gSoftBake
15gSalt
30gOlivolja
Olivolja till degen
Rismjöl till utbakning

Metod

 1. Blanda alla torra ingredienser förutom salt i en skål
 2. Lös upp jästen i kallt vatten
 3. Tillsätt hälften av mjölmixen och blanda samman i köksassistent, använd vingen
 4. Tillsätt resten av mjölet och blanda in i degen. Blanda i ca 3min på medelhastighet
 5. Tillsätt salt och olivolja
 6. Arbeta degen på medelhastighet i ca 3min
 7. Ta upp på bänken, knåda lätt med oljade händer
 8. Dela degen i 4st lika stora bitar, ca 300g
 9. Olja med olivolja och lägg i plastburk, sätt på lock och låt jäsa i rumstemperatur i ca 2h
 10. Värm pizzaugnen till 450-500°c
 11. (för hemmaugn värm till 275°c, varmluft med övervärme. Kan du få din ugn varmare så kör på det ju varmare desto bättre. Jag förvärmer i 45-60min innan det är dags att baka av pizzorna. OBS! Använd en pizzasten, baksidan på grillplåten från Ipinium eller ett gourmetstål att baka pizzorna på. Jag använder även en pizzaspade för att kunna flytta dem i och ur ugnen)
 12. Baka ut för hand på mjölad bänk, ca 30cm i diameter. När jag bakar ut använder jag rismjöl. Se klippet för en snabb genomgång av vägen igenom utbakningen av degen. Viktigt att ha koll så den inte fastnar i bänken, lyft då med stekspade och kasta in lite mer mjöl. Övning ger färdighet och tempo. Ge inte upp om det är svårt i början.
 13. Toppa med tomatsås, mozzarella och dina favorittoppings.
 14. I Pizzaugn bakar du den på 2-4min ,beroende på ugn och temperatur. Det tar lite längre tid än med en vanlig pizzadeg, då en glutenfri innehåller mer vatten. Vänd den några gånger så att hela får färg och allt ost bubblar
 15. (I vanlig ugn, baka i 5-8min, beroende på ugn, temperatur, tjocklek på degen och mängd fyllning. Jag brukar titta på färgen på kanten och på osten. Osten ska bubbla över hela pizzan och börja få färg. Kanten ska ha rest sig och vara minst gyllenbrun)

14 kommentarer »

 1. Provade att baka ditt recept, första gången vi använde soft bake, vilken fantastisk pizza! Ska hem till kompisarna med vedeldad pizzaugn snart, kommer ta med deg från detta recept då!

  Gillad av 1 person

 2. Var jättegott 🙂
  Jag har fått lära mig innan att om man har en vanlig ugn som ej går upp till 300+ så funkar det jättebra att för baka i 2 min med tomatsås och olivolja penslat på kanterna . Det ger hela pizzan lite mer försprång i bakprocessen och den blir krispigare innåt och på kanterna . Och med detta recept blev det på en högre nivå !! Tack

  Gillad av 1 person

  • Smart att förbaka och ge degen lite hjälp.
   Jag har även börjat laborera med att köra grillen och 300 °c med Sten/plåt i ugnen. Ger också ett bättre resultat än med vara varmluft
   Ska testa din variant nån dag framöver också 😃

   Gilla

 3. Gjorde denna men förgräddade i vanlig ugn 250g i ca 5-7 min. Toppenbra. Sen bara att fylla med tillbehör eller som jag, frysa in o ha till senare.
  Tack för toppenbra recept

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s