Vaniljbotten varvas med rabarberkompott, mandelbotten och vaniljcrème. Kläs sedan i mascarponekräm smaksatt med citron innan den dekoreras med färska hallon och oxalis. Så väljer jag att fira Internationella Celiakidagen idag. […]
Vaniljbotten varvas med rabarberkompott, mandelbotten och vaniljcrème. Kläs sedan i mascarponekräm smaksatt med citron innan den dekoreras med färska hallon och oxalis.
Så väljer jag att fira Internationella Celiakidagen idag. Hoppas att ni firar för fullt ni med.
Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Lindroos Hälsa
Jag börjar med den vanliga botten. Väger upp ägg och socker i en bunke och de övriga torra ingredienserna i en skål. Ägget och sockret vispar jag i vattenbad tills det är ca 37…!! Då tar jag av det från värmen och vispar tills det är vitt och pösigt.
När den är färdigvispad siktar jag ned mjölmixen och vänder ned den i smeten med en slickepott.
Bakar sedan av den och när den kommer ur ugnen så lägger jag ett bakplåtspapper ovan på, och en plåt, sen vänder jag den pp och ned för att låta den svalna,
Mandelbotten bakar jag som en maräng. Vispar äggvitorna till ett fast vitt skum. Tillsätter florsocker en tesked i taget under ca 3min vispning på full effekt. Jag blandar bakpulver med mandelmjölet och vänder ned det i marängen. För över marängen i en 18cm springform som jag klätt i bakplåtspapper och bakar av i ugnen. När den är färdig får den svalna i formen.
Rabarberkompotten är ganska enkelt att göra. Jag ansar rabarbern och skär den i 2-3cm bitar, sjuder med syltsocker, vanilj, citron och vatten i ca 15min, sen får den kallt helt så att pektinet i sockret sätter sig och den blir fast. Med fördel gör man kompotten dagen innan.
Vaniljcrèmen är så gott i tårta. Både sötma, smak och len krämigare som binder samman helheten. Min vaniljcrème görs genom att man kokar upp mjölken med vaniljpulver och sen låter det stå och dra i 5min. Under tiden vispar man samman äggula med majsstärkelse och socker. Sen slår man den varma mjölken över äggsmeten och vispar samman. Häller tillbaka allt i kastrullen och sjuder samtidigt som man vispar, tills det tjocknar. När den är lagom tjock och krämig tar man av kastrullen från värmen och vispar i det kalla smöret. Avslutar med att sila den genom en finmaskig trådsil och kyler den. Även denna del av tårtan görs med fördel dagen innan.
Mascarponekräm med citronzest klär den här tårtan. Man kan luras att tro att den skurit sig, men det är citronzesten som bildar ett sprucket mönster i krämen. Vispa grädden till strax innan fast. Tillsätt mascarpone, florsocker och citronzest och vispa på låg hastighet till en kräm.
Montering, att sätta samman alla moment, det är så tillfredställande. Jag klär om en springform med bakplåtspapper. Skär tårtbotten i två lika tjocka skivor, med fördel används en tårtsåg. Lägg bottenbiten i botten på formen, med den bakade delen nedåt. Lägg på ett lager rabarberkompott. Därefter lägger man på mandelbotten och fyller den med vaniljcrème. Ovanpå vaniljcrèmen lägger man nästa botten och överst breder man ett tunt lager rabarberkompott.
Att klä tårtan gör den inte bara snygg, den håller även ihop och smakar bättre. Jag sätter min på återfaller direkt och arbetar runt om med mascarponekräm. Man kan även sprits om man tycker att det är lättare, eller snyggare. Ovanpå dekorerar jag med färska hallon och oxalis.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en springform, 18cm i diameter och smörj kanten med smör och fäst en remsa bakplåtspapper även mot kanten
Blanda mjöl, xantangummi, salt och bakpulver i en skål
Värm ägg och socker till 37°c över vattenbad, och vispa det sedan vitt och pösigt
Sikta ner lite mjölmixen, lite i taget och vänd ner det med en slickepott, tills allt är blandat och smeten är slät
Häll i formen och grädda mitt i ugnen i ca 25min beroende på ugn, stick med provsticka för att se att den är klar
Ta ut ur ugnen när den är klar, lägg en bakplåtspappersklädd plåt ovanpå springformen och vänd formen upp och ner, låt kakan svalna så på galler (gallret är för att få luft under plåten så svalnar den snabbare), i formen
Skär inte i tårtbotteninnan den svalnat
Mandelmarängbotten
Låt ugnen svalna och sätt den sedan på 140
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en springform, 18cm i diameter och smörj kanten med smör och fäst en remsa bakplåtspapper även mot kanten
Vispa äggvitorna till ett fast vitt skum
Tillsätt en tesked florsocker i taget undervisning på hög hastighet, vispa i ca 3min tills allt florsocker är invispat i äggvitan
Blanda mandelmjöl och bakpulver i en skål
Vänd ned manelmjölet i marängen
Lägg marängen i formen och baka av i ca 30min
Låt botten svalna i formen
Rabarberkompott
Ansa rabarbern och skär i ca 1cm bitar
Häll rabarber, socker, vaniljpulver och vatten i en kastrull. Koka upp och sänk sedan värmen till strax under hälften.
Låt sjuda i 15min, rör försiktigt under tiden, man vill ha kvar lite bitar
Kyl och förvara i kylen tills det är dags att montera tårtan
Vaniljcrème
Vispa äggula, socker och majsstärkelse i en skål
Koka upp mjölk och vaniljpulvret (det går såklart bra med 1 vaniljstång urskrapad istället för vaniljpulver). Låt stå i 5min
Häll mjölken över äggulssmeten och vispa samman
Häll tillbaka allt i kastrullen och koka upp på lägre temperatur. Vispa hela tiden. Låt sjuda tills det tjocknat till en crème. Sänk värmen till 2:an och vispa i 2-3min.
Nu ska det vara en slät créme och inte som en äggröra.
Ta av från värmen och tillsätt kallt smör. Rör runt tills smöret smält och är blandat med vaniljcrèmen.
Sila den genom en finmaskig trådsil, ned i en ren bunke
Plasta och kyl
Mascarponekräm
Vispa grädden fast, men inte för hård
Tvätta och zesta 2st citroner
Tillsätt mascarpone, citronzest och florsocker i grädden
Vispa samman
Montering
Dela vaniljbotten i två jämntjocka bitar
Klä springformen med bakplåtspapper igen
Lägg en botten nederst
Lägg ett lager rabarberkompott ovanpå botten
Lägg mandelbotten på kompotten
Ovanpå kompotten lägger man mandelmarängen
Nästa lager är vaniljcrème
Ovanpå vaniljcrèmen lägger man den andra vaniljbotten
Välkommen till nogluforme!
Jag har levt med celiaki sedan sommaren 2003 och under alla dessa år arbetar som kock och kökschef
Mer än en gång har jag svurit över torrt bröd, misslyckade bak och över ett utbud som jag ansett saknar de riktigt bra produkterna. Bassortimentet är det inget fel på men kan vi inte bättre 2020?
Så våren 2020, under under pandemin och permittering på mitt arbete väcktes ett driv att skapa bröd och bakverk som jag skulle vilja äta både hemma, hos vänner och på restaurang. Men utan färdiga mjölmixer och vetestärkelse, lätta att blanda och hantera.
Hösten 2020 insåg jag att jag hade kommit ganska långt i mina försök, bröden smakade bättre, surdegen bubblade, det var saftigt, höll sig länge framme och degarna gick att både knåda och kavla. Vad gör man då tänkte jag, och här är vi nu.
1 kommentar »