Nytt recept. Inte bättre än de andra, inte sämre heller, minst lika bra, men lite annorlunda. Degen blir lite tjockare och våfflan får en annan konsistens. De här våfflorna går lika bra att grädda i ett vanligt våffeljärn som i ett belgiskt.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Lindroos Hälsa

Smeten går snabbt att svänga ihop, så starta järnet och börja sen med smeten. Först väger jag upp alla ingredienser, de torra tillsammans och de andra för sig. Sen blandar jag alla torra ingredienser i en bunke, vispar samma dem med en torr visp.

Efter det tillsätter jag mjölken och vispar till en klumpfri smet. Tillsätter sedan ägg och olja och vispar samman till en fast smet.

När järnet är varmt penslar jag både lock och botten i järnet och sen lägger jag en klick smet i mitten på järnen och lägger ned locket. Viktigt när man lägger ned locket är att pressa ned och hålla emot de första 20-30s, då kommer smeten att pressas ut i hela formen. Eftersom våfflan vill resa sig och man håller emot, då kommer den inte uppåt och då får den kraft åt sidorna istället.

Recept

MängdIngredienser
ca 8-10st
120gRismjöl
30gMajsmjöl
30gPotatismjöl
16gBakpulver
2gBikarbonat
20gStrösocker
4gXantangummi
4gSalt
0.5gVaniljpulver
100gRapsolja
110gÄgg (2st)
360gMjölk
Olja till järnet

Metod

  1. Blanda de torra ingredienserna
  2. Vispa ner de blöta ingredienserna i de torra, vispa slätt
  3. Värm järnet och pensla med olja
  4. Grädda dem gyllenbruna, både i mitt vanliga järn och mitt Belgiska så använder jag ca 75% värme och bakar dem i ca 3min.
  5. Förvara dem inte på varandra, kondensen gör dem svampiga. För varmhållning lägg dem på ett galler i ugnen och sätt ugnen på ca 75 grader

Goda till frukost, brunch och mellis. Perfekta med bär, grädde, glass, lönnsirap och alla andra favoriter på toppingbordet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s