Nybakade pitabröd fyllda med godsaker, eller kanske redo att ta med till den lokal pizzerian och be om en kebab i bröd. Helt enkelt ett bröd med många möjligheter. Allra godast nybakat men blir i stort sett som nytt om man tinar det i en påse i mikron.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Lindroos Hälsa

Jag börjar med att väga upp alla ingredienser. Blandar alla torra till en mjölmix, blandar olja och honung i en och löser sedan upp jästen i vattnet.

Sen tillsätter jag olja och honung och efter det hälften av mjölmixen, blandar samman i köksassistenten med vingen och tillsätter sedan resten av mjölmixen. Kör samman i maskinen och låter sedan degen vila i ca 10min.

Efter det tar jag upp den på lätt mjölad bänk och delar den i 8st bitar som väger ca 70g styck.

Degbitarna rullar jag sedan till bollar och kavlar efter det ut de till runda kakor, ca 10-12cm i diameter. Lägger dem lätt mjölade på bakplåtspappersklädda plåtar som jag sedan plastar och låter jäsa. Innan jag bakar av dem.

Pitabröden får sedan svalna på ett galler och om de ska ligga en stund innan servering så lägger jag en kökshandduk över dem. Fyll dem med valfria godsaker och servera. De som blir över fryser jag i plastpåse samma dag.

Recpet

MängdIngredienser
8st
250gVatten 37°C
15gJäst
15gOlivolja
6gHonung
85gDurramjöl
95gRismjöl
35gMajsmjöl
40gPotatismjöl
7gSoftbake
1gXantangummi
8gPsyllium husk
4gSalt

Metod

 1. Starta ugnen på 250°c varmluft
 2. Blanda alla torra ingredienser till en mjölmix
 3. Väg upp olja och honung tillsammans
 4. Lös upp jästen i vatten
 5. Tillsätt olja och honung
 6. Tillsätt hälften av mjölmixen, blanda samman med vingen i köksassistenten
 7. Tillsätt resten av mjölmixen och blanda på medelfart i ca 3min
 8. Skrapa samman degen och låte den vila under bakhandduk i 10min
 9. Ta upp degen på lätt mjölad bänk och dela upp i 8st bitar á 70g
 10. Rulla degbitarna till släta bollar och kavla sedan ut dem till runda kakor, ca 10-12cm i diameter
 11. Lägg de lätt mjölade kakorna på bakplåtsklädda plåtar
 12. Plasta plåtarna och jäsa i ca 35min
 13. Baka av i ca 7min
 14. Låt svalna på galler

Ät nybakade eller frys och tina i påse i mikron. Så blir de allra godast.

Vill man göra de större dela degen i 100g bitar och kavla ut dem ca 15cm i diameter och baka sedan av dem i 10min

Klipp upp dem halva vägen med sax, och fyll

2 kommentarer »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s