Det här receptet är jag så glad att jag fick till. För under hösten hörde en följare av sig och bad om hjälp med att försöka få ett recept som vandrat genom släkten och som hon bakat i 30år, att leva vidare som glutenfritt, då sonen fått celiaki. Min första batch blev riktigt god, tunna, knapriga och fina, men de var inte chokladiga nog, av bilderna att döma. Men sista batchen är jag supernöjd med och det hoppas jag även att sonen i familjen blir. Här slinker de ned som glass en solig sommardag.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Lindroos Hälsa

Först blandar jag alla torra ingredienser i en skål. Sen väger jag upp smöret i en bunke och tar fram ett ägg. Häller mjölmixen över smöret och arbetar samman till en grynig massa, med gaffel och för hand.

Efter det tillsätter jag ägget och arbetar samman degen till en jämn och smidig massa. Sist avslutar jag med att knåda den på bänken. Om den kladdar och fastnar lite så ta en degskrapa och skrapa samman den med.

Sen plastar jag degen och kyler den i ca 30min innan jag tar fram den för att kavla ut den. Medans den kyler så hackar jag mandel och blandar med pärlsocker och markerar äggulor i en skål.

Jag kavlar halva degen i taget på lätt mjölad bänk, med mjölad kavel. Till en tunn platta, ca 1-2mm. Efter det stansar jag ut plattor, cirka 8cm i diameter ur plattan. Lägger plattorna på bakplåtspappersklädd plåt och knådar samman restbitarna och kavlar om dem. Upprepar tills all deg är kavlad och stansad.

Penslar plattorna med äggula och stör hackad mandel och pärlsocker över innan jag bakar av dem. När de kommer ur ugnen får de svalna på pappret innan jag flyttar dem till en burk med tätt lock.

Recept

MängdIngredienser
ca 70st
Deg
200gSmör, rumstemp
215gRismjöl
55gDurramjöl
50gPotatismjöl
200gStrösocker
30gKakao
6gVaniljsocker
8gXantangummi
55gÄgg (1st)
Topping
2-3stÄggulor
60gPätlsocker
60gSötmandel, skalad

Metod

Degen

 1. Blanda alla torra ingredienser i en skål
 2. Väg upp smör i en bunke
 3. Tillsätt de torra ingredienserna och arbeta samman med en gaffel eller liknande, knåda det sista för hand, till en grynig massa
 4. Tillsätt ägget och arbeta samman degen. Sista biten knådar jag för hand på köksbänken, om degen fastnar i bänkskivan använder jag en degskrapa för att samla den
 5. Plasta degen och kyl i cirka 30min

Topping

 1. Separera äggulorna från vitan och blanda dem i en skål
 2. Hacka mandeln till mindre bitar
 3. Blanda mandel med pärlsocker

Kavling & Bakning

 1. Starta ugnen på 175°c varmluft
 2. På lätt mjölad bänk, dela den kylda degen i två bitar och kavla ut den ena till en stor och tunna platta, ca 1-2mm. Kontrollera så att den inte fastnar för hårt i bänken, vid behov, använd mer mjöl på, under och på kaveln
 3. Stansa ut kakor, jag använder en rund stans, ca 8cm i diameter.
 4. Flytta kakorna till bakplåtspapper
 5. Knåda samman spillbitarna och kavla om för att sedan stansa nya kakor, fortsätt så tills all deg är kavlad och stansad
 6. Pensla kakorna med äggula och strö blandningen av pärlsocker och mandel ovanpå
 7. Baka av dem i ca 13-16min beroende på din ugn och hut tunt de är kavlade dem
 8. Låt svalna på pappret och förvara dem sedan i en tät burk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s