På bloggen finns sedan förra året ett recept på Saffransscones, som jag var så nöjd med. Läste igenom det och tänkte baka dem häromdagen, insåg att receptet var lite omständigare än vad jag kunde minnas, så jag slog slag i saken och gjorde ett nytt recept. Lite enklare och minst lika gott.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Lindroos Hälsa

Jag börjar med att blanda saffran med mjölken, så att den får stå och dra lite, minst en kvart, gärna en timma om tid finnes. Sen blandar jag alla torra ingredienser i en skål och tärnar det kalla smöret.

Efter det nyper jag samman smöret med mjölmixen till en fingryning massa, tillsätter saffransmjölken och arbetar till en jämn deg med en träslev. Väger upp degen i två lika stora bitar och lägger på lätt mjölad bänk.

Jag rullar degbitarna till två jämna bollar, med lätt mjölade händer, lägger bollarna på bakplåtspappersklädd plåt och plattar ut till ca 15cm i diameter.

Jag skårar dem till 4 lika stora bitar per kaka och naggar dem med en gaffel för att sedan baka av dem. När de är färdiga får de svalna på ett galler innan servering.

Recept

MängdIngredienser
2 kakor
1gSaffran
250gMjölk
80gRismjöl
80gDurramjöl
40gPotatismjöl
8gSoftbake
4gPsyllium husk
1gXantangummi
15gBakpulver
5gSalt
65gSmör, kallt

Metod

 1. Blanda saffran med mjölk och låt dra i minst 15min
 2. Starta ugnen på 250°c varmluft
 3. Blanda de torra ingredienserna till en mjölmix i en bunke
 4. Tärna det kalla smöret och nyp in det i mjölmixen, till en lätt gryning massa
 5. Tillsätt saffransmjölken och arbeta samman med en träslev
 6. Dela upp i 2st lika stora bitar, ca 270g per bit
 7. Rulla dem jämna med lätt mjölade händer
 8. Lägg bollarna på en bakplåtsklädd plåt
 9. Platta ut till 2st kakor, ca 15cm
 10. Nagga kakorna och skåra dem, jag skårar oftast med en degskrapa
 11. Pudra med mjöl och baka av i förvärmd ugn i ca 12min
 12. Låt svalna några minuter på galler

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s