Alla hjärtans dag står för dörren och jag är mitt inne i ett härligt stim av semmelbak. Så i år föll det sig så att det fick bli en luftig och saftig Red Velvet Semla. Röd chokladbulle, fylld med en hasselnöt- & chokladmassa, toppad med en färskostcréme.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Lindroos Hälsa

Jag börjar med degen. Blandar alla torra ingredienser i en skål. Väger upp karamellfärg, vatten, olja och jäst. Löser sedan upp jästen i vattnet och tillsätter olja och karamellfärg.

Efter det tillsätter jag hälften av mjölmixen och blandar samman. Tillsätter sedan resten av mjölet och blandar, kör maskinen på medelfart i ca 4min. Skrapar samman degen och låter den vila i ca 10min.

När degen vilat tar jag upp den på mjölad bänk, rullar den till en tjock korv, det är en kladdig deg så var varsam. Delar den i 8st bitar och väger dem så att alla är jämnstora. Sen rullar jag dem med mjölade händer till jämna bollar som jag lägger på bakplåtspappersklädd plåt, plastar lätt och jäser.

Under tiden bullarna jäser så gör jag min hasselnöt- & choklasmassa att fylla dem med. Men det går självklart bra att fylla dem med en vanlig mandelmassa eller min mandelmassa med karaktär. Tänk bara på att dubbla mängden, i dessa semlor blandar jag inte mandelmassan med inkråm från brödet och grädde. Jag väger upp alla ingredienser till massan. Sen kör jag hasselnötterna grovt i matberedaren, tillsätter sedan choklad, kakao, rårösocker och två tredjedelar av vattnet, kör samman tills en ganska jämn massa, och sockret lösts upp. Om den är för tjock så tillsätter jag det sista vattnet. Man vill ha den krämig men inte för rinnig i konsistensen.

När bullarna har jäst färdigt så bakar jag av dem, låter dem sedan svalna på ett galler.

Medan bullarna svalnar vispar jag färskostcrémen och hackar nötter och choklad att doppa semlan i.

Dags för montering. Crémen för jag över i en spritspåse med stor stjärntyll. Sedan klipper jag upp locket i en triangeln. Lyfter av och överfyller hålet med nöt- & chokladmassan. Sedan doppar jag massan i blandningen av hackad hasselnöt och mörk choklad. Spritsar en klick färskostcréme, lägger på locket och pudrar rikligt med florsocker över bullen.

Recept

MängdIngredienser
8st
Red Velvetbulle
335gVatten 37°c
30gJäst
25gRapsolja
50gRöd karamellfärg
110gRismjöl
130gDurramjöl
45gPotatismjöl
40gMajsmjöl
20gKakao
8gSoftbake
10gPsyllium husk
1gXantangummi
6gSalt
85gStrösocker
Hasselnöts- &
chokladmassa
200gHasselnötter
70gMörk choklad
5gKakao
100-120gVatten
Färskostcrème
300gFärsksost
300gVispgrädde
90gFlorsocker
10gVaniljsocker
Nöt och chokladhack
60gHasselnötter
20gMörk chokladpellets
Övrigt
Risjmjöl till utbakningen
Florsocker att pudra

Metod

Degen

 1. Väg upp alla torra ingredienser i en skål, blanda med gaffel så det är väl blandat
 2. Väg upp olja, karamellfärg, jäst och vatten
 3. Lös jästen i vattnet, tillsätt olja och karamellfärg
 4. Tillsätt hälften av mjölblandningen och kör samman i maskinen, viktigt att använda vingen
 5. Stanna maskinen och tillsätt resten av mjölet, kör samman degen och när mjölet är inarbetat öka farten till lite över medel och kör i 4min
 6. Degen kommer vara kletig och inte fast i konsistensen, vilket behövs för resultatet
 7. Skrapa av degen från vingen och skrapa ihop allt till en boll i bunken, plasta och låt vila i rumstemperatur ca 10min
 8. Dela degen i 8st bitar, cirka 100g/st, rulla till släta bollar med mjölade händer och lägg på bakplåtspappersklädd plåt, plasta lätt så att degen har plats att jäsa
 9. Sätt ugnen på 220°c, varmluft
 10. Låt dem jäsa i ca 45-60min. Beroende på rummets temperatur och hur de jäser
 11. Baka i ca 15-17min. De ska ha fått fin färg och kännas ”lätta” att lyfta. Tid beror på ugnen och kan variera lite
 12. När de kommer ut ur ugnen flytta över dem på ett galler för att svalna. Jag låter mina svalna utan handduk

Hasselnöts- & chokladmassa

 1. Mixa hasselnötterna grovt i en matberedare
 2. Tillsätt rårörsocker, mörk choklad och kakao samt två tredjedelar av vattnet, mixa till en grynig massa
 3. Tillsätt resten av vattnet, skrapa ned från kanten och mixa till en jämn massa, välj konsistens efter tycke och smak men lämna iaf lite små bitar kvar för karaktär. Stanna dock inte innan sockret lösts upp, så att massan inte är full av sockerkristaller

Färskostcrème

 1. Vispa färskost, grädde, florsocker och vaniljsocker till en fast konsistens
 2. För över i en spritspåse med en stor stjärntyll

Montering

 1. Hacka hasselnötterna och den mörka chokladen grovt
 2. Klipp upp locken ur bullarna
 3. Fyll alla semlorna med hasselnöts- & chokladmassanemassan, lite mer än hålet rymmer så att semlan får en krage
 4. Doppas massan i mixen av hackade nötter och mörk choklad
 5. Spritsa en klick färskostcrème
 6. Lägg på ett lock och pudra rikligt med florsocker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s