Idag startade jag morgonen med att baka scones till familjen. Väldigt nöjd med hur dessa blir. Jag har modifierat recept ett par omgångar nu och detta är helt klart det recept på scones jag är mest nöjd med. En penslad, lätt sockrad yta med någon form av frön på ger ett gott krisp och lite karaktär. Mixen av bakpulver och bikarbonat ger bra jäskraft och höjd i dem, så det är lätta att dela på mitten och håller ihop bra när man skurit dem.

Inspirationen till receptet kommer från Leila Lindholms vanliga scones, som jag fastnade för när jag satt och letade inspiration på nätet. Försökt komma så nära hennes som jag anser vara möjligt, men så klart glutenfritt. Jag valde också att dra ner sockermängden ganska rejält, men det är en smaksak.

Många av mina recept och idéer till recept baseras på vanliga recept och bak från erkända bagare, konditorer och kockar. Människor som jag följer för inspiration på sociala medier. Jag har även en idé om att #gottbrödärenrättighet och när jag ser allt gott och snyggt de skapar så känner jag att det där, det vill jag också kunna äta och jag vill att fler ska kunna äta det.

Recept

MängdIngredienser
245gRismjöl
60gMajsmjöl
60gPotatismjöl
6gXantangummi
7gBakpulver
6gBikarbonat
3gGuarkärnmjöl
4gSalt
8gRåsocker, strö
70gÄgg (lite mer än 1ägg)
140gSmör, kallt
230gMjölk, kall
Pensling
40gÄgg (resten från ovan)
5gVatten
1gSalt
Råsocker, strö
Vallomfrön
Solrosfrön

Metod

 1. Starta ugnen på 250°c varmluft
 2. Väg och blanda alla de torra ingredienserna i en stor skål
 3. Vispa ägget med mjölken
 4. Tärna det kalla smöret
 5. Nyp ihop smöret med mjölmixen, till en finfördelad grynig massa
 6. Tillsätt mjölk och ägg, blanda med träsked till en jämn deg
 7. Ta upp degen på lätt mjölad bänk
 8. Knåda den jämn och platta sedan ut den till en ca 3cm hög jämnt formad rektangel
 9. Dela i 6st lika stora trekanter
 10. Lägg degbitarna på bakplåtspapper, på en plåt
 11. Pensling, vispa ägget med vatten och salt
 12. Pensla degbitarna med ägget, strö på lite råsocker och toppa med frön
 13. Baka i ugnen ca 10-12min
 14. Ta ut och låt svalna något på galler innan servering

Vad är scones utan en god marmelad? Vi plockade fram min nykokta blåbär- & tranbärsmarmelad och lite Philadelphia, det är i stort sett allt man behöver till sina scones. Recept på marmeladen kommer inom kort.

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s