Vad gör man en tisdag när man arbetar hemifrån och får en stund eller två över?

Kanske en ledande fråga på en bokblogg, men iaf. Jag har knåpat på ett recept till en riktig brioche till och från nu. Redan i våras satte jag ett recept som blir riktigt bra, går fort att göra och känns bra i munnen. Men jag ville testa en variant till, en som ska jäsa länge, även i kylen, ett recept utan fiberhusk och så klart, en deg som jag kunde köra i min nya Kenwood. Men eftersom den degen skulle gå länge i maskinen, sen jäsa i 3h, vila i kylen tills imorgon eftermiddag så kliade det lite mer i fingrarna och suget var inte stillat. I farten slängde Amanda ur sig att ”ska du baka något så vore det gott med mockarutor”. Varför inte?

Gjorde lite research, det var ju ett tag sen det här också och senast jag bakade kärleksmums var det med något recept till en mjölmix med vetestärkelse. Mitt mission nu är ju att undvika det, att köra rena produkter som inte är beroende av en viss mix som kanske försvinner ur sortimentet, och recept som jag kan dela till vänner som inte bor i Sverige och att de då inte fastnar pga en mixs speciella egenskaper.

Jag vill gärna ha min kärleksmums ganska hög, riktigt fluffig, med mycket glasyr som smakar mycket.

Först börjar jag med att väga upp ägg och socker, sen alla torra ingredienser till kakan i en skål, smälter sedan smöret och tillsätter mjölken i smöret. Vispar ägg och socker vitt och pösigt. Siktar i de torra ingredienserna och vispar samman, tillsätter sedan smörmjölken och vispar till en jämn smet.

Häller upp smeten i en bakplåtspappersklädd form och bakar av i ugnen. Sedan får den svalna i formen, på ett galler.

När kakan svalnat gör jag glasyren. Först brygger jag starkt kaffe, sedan väger jag upp alla ingredienser och blandar de torra med en gaffel. Smälter smöret och tillsätter kaffet. Siktar sedan i de torra ingredienserna och vispar till en slät smet.

Jag låter glasyren svalna ca 5min innan jag häller den över kakan och fördelar den jämnt över hela. Sist toppar jag den med kokos och låter den stå till glasyren satt sig. När jag ska servera den så lyfter jag upp den ur formen, kantskär (bara estetiskt, kanten är nästan godast för där är mest glasyr) och delar den i rutor.

Recept

MängdIngredienser
225gSmör
200gMjölk
5stÄgg
280gStrösocker
170gRismjöl
42gPotatismjöl
43gMajsmjöl
7gXantangummi
4gBikarbonat
50gKakao
14gVaniljsocker
15gBakpulver
Glasyr
75gKaffe, starkt
75gSmör
20gKakao
14gVaniljsocker
300gFlorsocker
40gKokos

Metod

 1. Sätt ugnen på 175°c
 2. Klä en form i bakplåtspapper, jag använder en teflonform ca 24x30cm
 3. Väg upp ägg och socker och ställ åt sidan
 4. Väg upp resten av de torra ingredienserna och blanda med gaffel
 5. Smält smöret och tillsätt mjölken när det smält, ställ åt sidan
 6. Vispa ägg och socker vitt och pösigt
 7. Sikta i mjölblandningen i äggmixen, vispa slätt på låg hastighet
 8. Tillsätt smörmjölken, vispa på låg hastighet till en slät smet
 9. Häll i formen och sätt i ugnen
 10. Baka av i ca 30-35minuter, beroende på ugn
 11. När kakan svalnat, gör iordning glasyern
 12. Väg upp och blanda de torra ingredienser, förutom kokosen
 13. Smält smöret, och tillsätt kaffet
 14. Sikta ner de torra ingredienser i smöret
 15. Rör slätt
 16. Ta ut kakan när den är torr, låt stå och svalan, bred sedan ut glasyren och toppa med kokos
 17. Låt svalna innan du skär i den så att glasyren stelnat

Briochen då.. mer om den imorgon, nu står den i kylen och jäser…

3 kommentarer »

  • 😂 Tack!
   Ska fundera på det där, upplever samma utmaning med allt provbakande.. kanske får sätta upp en tabell till varje recept
   1 bit motsvarar 15min intensiv träning 🤔😂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s