Detta är något som jag alltid har tyckt sett så gott ut. En sån där detalj på menyn jag mer än en gång förbannat min intolerans för. Inte för att jag vetat om det var gott eller inte, men för att jag alltid velat testa.

Nu hat jag testat mig fram med några varianter och tekniker för att till slut landa i detta recept. Idag blev jag äntligen nöjd, till slut.

En mjuk, ganska smaklöst ångad degklump, ljus, eller i stort sett vit, var målet. Jag bygger mitt recept på ris, tapioka, mjölk, jäst och xantangummi. Blandar degen, jäser och sen kavlar jag den. Stansar ut plattor som jag penslar med rapsolja, viker och sen kavlar lite till. Efter det får de jäsa igen innan det är dags att ånga dem i en bambukorg.

Recept

MängdIngredienser
10st
200gMjölk
40gJäst
200gRismjöl
80gTapiokamjöl
40gSocker
8gSalt
8gXantangummi
12gBakpulver
30gRapsolja
Rismjöl till kavlingen
Rapsolja till pensling

Metod

 1. Mät upp alla torra ingredienser och blanda med en gaffel i en skål
 2. Värm mjölken till 37°c
 3. Lös upp jästen i mjölken
 4. Tillsätt olja och mjölblandningen
 5. Kör strax under medlhastighet i köksassistent, med vingen, i 4min
 6. Skrapa ihop degen till en klump och täck med plastfilm, jäs i 60-90min beroende på rummets temperatur
 7. Knåda degen på lätt mjölad bänk och kavla sedan till en strax under 1cm tjock platta
 8. Stansa runda plattor, jag använder en stans som är 8,5cm i diameter
 9. Flytta plattorna åt sidan och knåda ihop degen som blir över, kavla på nytt och stansa nya plattor, upprepa tills du har 10st som väger ca 50g styck
 10. Pensla dem med rapsolja och vik dem på mitten
 11. Kavla dem lite större och plattare (se filmen längre upp) och lägg på klippta bitar av bakplåtspapper
 12. Täck med plastfilm och jäs dem i ca 60min
 13. Placera några i taget i bambukorgen, på sina pappersbitar och ånga dem på full effekt i ca 8min
 14. Lyft av korgen och plocka ur dem, återupprepa tills alla är ångade
 15. Servera med goda tillbehör, jag fyllde med brynt shiitake, hoisinfläsk, syrad gurka, harrsiamajjo och groddar. Fullt recept kommer inom kort här på bloggen

Tänk på att ånga är väldigt varmt

5 kommentarer »

 1. Tack för ett strålande recept! Trodde aldrig att jag skulle få dela en bra bao-upplevelse med min glutenintoleranta sambo, men genom det här receptet har du öppnat nya dörrar förr oss. Även jag som tål gluten hade inget att anmärka på baosen. Tack för ditt experimenterande! Vi fyllde våra med citrongräsmarinerad kyckling, gochujang-majo, picklad kålrabbi, jordnötter och koriander 🙂

  Gillad av 1 person

  • Vad glad jag blir för er skull, det är fantastiskt att få dela matupplevelser.
   Tror jag ska fylla mina med de sakerna nästa gång, låter fantastiskt 🙂
   Tack för att du delar med dig 🙏

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s