Detta är ett av mina godaste bröd hitintills. Saftigt, bra smak och lättbakat. Som ett bröd ska vara.

Satt en kväll förra veckan och var sugen på att baka ett bröd, tyvärr har jag haft ihjäl min surdeg och inte satt en ny. Men en tid nu varit på g med ett ljusare bröd, inte vitt men ljusare. Utgick därför från en bas med ris och teff, fyllda upp med havremjöl och sen använde jag olivolja samt en honung från en lokal biodlare. I detta bröd har jag både xantangummi och physilliumhusk för att få till saftighet och konsistens. Proportionerna föll väldigt väl ut, jag har bakat tre bröd med samma recept utan att twista något förutom mjölmängd och hantering av handduken i jäskorgen. Alla har stått sig lika saftiga i fyra dagar, sen har de tagit slut. Det blir saftigt utan att bli blött och kompakt som jag allt för ofta kan uppleva att glutenfria bröd som är saftiga blir, eller att de torkar väldigt fort.


Ett av mina mål med just bröd är att de inte ska torka direkt, jag vill kunna ha en limpa som ligger framme där man kan skära en skiva när man vill och inte behöver mikra eller rosta det för att det ska bli ätbart.

Recept

MängdIngredienser
1 bröd
330gRismjöl
120gTeffmjöl
100gHavremjöl
12gXantangummi
8gPhysillium husk
8gBikarbonat
12gSalt
600gVatten, 37°c
30gJäst
50gOlivolja
50gHonung
2dlHett vatten
Rismjöl

Metod

 1. Blanda de torra ingredienserna i en skål
 2. Lös upp jästen i ljummet vatten
 3. Tillsätt oljan och hälften av mjölblandningen, blanda samman i köksassistent, använd vingen
 4. Tillsätt honungen och resten av mjölblandningen, blanda samman och när mjölet inte längre dammar öka farten till strax över hälften och blanda i 4min
 5. Stäng av maskinen och låt degen vila under handduk i 15min
 6. Jäskorgen förbereds med fördel medans degen vilar. Fukta en handduk och lägg i jäskorgen, försök att få så få veck som möjligt på handduken. Pudra den med rismjöl inte för mycket, och inte för lite. För mycket mjöl blir klumpar som man behöver borsta bort sedan och med för lite mjöl så fastnar degen lätt i handduken
 7. Flytta över degen till jäskorgen, använd fuktiga händer
 8. Platta till degen och pudra med rismjöl, vik över handduken och jäs i ca 60min
 9. Sätt in en plåt på nedersta falsen i ugnen och en plåtform eller skål på plåten, starta ugnen på 235°c varmluft
 10. När degen jäst färdigt, vik upp handduken och lägg ett bakplåtspapper på degen, lägg en plåt över pappret och vänd allt uppochner. Lyft av jäskorgen och dra försiktigt av handduken. Pudra med lite rismjöl och snitta brödet
 11. Sätt in brödet i ugnen och slå hett vatten i i plåtformen, stäng luckan. Tänk på att ångan som bildas är varm
 12. Baka i 35min och sänk sedan värmen till 200°c och baka i ytterligare 20min
 13. Ta ut och låt svalna på galler

Brödet håller sig saftigt och gott i minst 4 dagar framme i plastpåse

8 kommentarer »

 1. Vad är en jäskorg? Kan man jäsa brödet på nåt annat vis än i en jäskorg? Jag har ingen men vill baka brödet idag. Funkar det med en skål bara? Eller ett durkslag?

  Gilla

 2. Hej igen!
  Min sambo (som äter gluten) älskade brödet och min mamma som äter glutenfritt ville ha receptet, så brödet blev med andra ord lyckat och väldigt gott 🙂 Jag själv älskade smaken men upplevde att brödet var lite blött. Vad kan jag ha gjort för fel? Jag ska baka det för andra gången i veckan så om du tror jag gjorde nåt fel vill jag gärna rätta till det till denna gång. Har bara elvisp med degkrokar och ingen varmluftsugn så jag höjde tempen lite, tror du det kan vara felet?
  Mvh Linda

  Gillad av 1 person

  • Vad kul att ni alla tyckte om det ☺️
   Kan vara tempen och tiden i ugnen. Testat köra det lite längre. Du kan också använda en termometer och kolla så att det passerat 96grader i kärnan.

   Blir det inte bättre då så återkom så ska jag fundera lite till på vad det kan vara som strular.
   Lycka till!

   Gilla

 3. Ja den klarar 1g men vid ett tillfälle kändes det som att jag hällde och hällde utan att vikten gick upp. Jag läste på andra sidor att man ska ha max 3 tsk xantangum i en limpa och här hade jag mkt mer än 3 tsk i volym.. provade precis en bit och brödet blev för övrigt bra och gott och känns som när det är gluten i! Så bra betyg får den 🙂 men är bara orolig att det blev för mkt av xantangummi. Måttar du också upp i våg?

  Gillad av 1 person

  • Jag väger allt med våg, har en smyckesvåg som är känsligare när jag väger xantangummi/psyllium osv. Om vågen inte reagerar direkt så kan det vara bra att ta en ny skål och kolla vågen, sen hälla över allt i den, så ser man om det var rätt eller inte. Vissa vågar har lite svårt i starten, när det är låga vikter.
   Jag har aldrig läst något om 3tsk, men man rekommenderas inte att äta mer än 10g om dagen. Limpan innehållet 12g så man får äta ganska stora mängder för att komma upp i den mängden. Kul att du gillade limpan, en av mina absoluta favoriter ☺️

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s