Kärleksmums är en favorit, kladdkakan är en annan. Kombon av dem är en superhit. Kladdig, krämig kladdkaka, glasyr med mycket kaffesmak och kokos.

Igår frågade min lille grabb vad det första jag bakade var, när jag var liten. Jag har alltid tyckt om att baka och laga mat, men jag kunde inte minnas det första. Däremot så minns jag starkt en period när jag var runt 15år och ofta passade min två småsyskon en stund efter skolan. Då brukade jag baka kladdkaka, väldigt ofta.

Idag kommer min morbror förbi med sin fru och med minnet från samtalet igår nära så blev jag väldigt sugen på kladdkaka. Tänkte bakat en med vit choklad, men jag hade alldeles för lite vit choklad hemma och då kom jag ihåg en Kärleksmumskladdkaka som Fredriks Fika bakat och som flödat förbi på Instagram. Så, jag bakade min variant, med en variant på kladdkaka jag gör ibland och med en mindre mängd glasyr än till min kärleksmums.

Ägg, socker vispas samman, smält smör vispas ner i äggsmeten. Sen mjölmix och vispa slätt. In i ugnen cirka 15minuter.

Brygga starkt kaffe, jag använder ungefär dubbelt så mycket kaffebönor i glasyrkaffet mot vad jag gör i det jag dricker. Smält smör, i med kaffet, blanda florsocker med vaniljsocker och kakao, sikta ner. Röra slätt och hälla över kakan som vilat i form på galler i 10-15minuter. På med kokos och in i kylen ca 30minuter.

Sen förvarar jag den framme och rumstempad, till servering. Grymt god som den är men även med vispad grädde, hallon osv.

Recept

MängdIngredienser
10-12bitar
Kladdkaka
165gÄgg (3st)
240gStrösocker
225gSmör, smält
80gKakao
65gRismjöl
20gPotatismjöl
10gMajsmjöl
3gXantangummi
1gBikarbonat
1gFlingsalt
Glasyr
40gSmör, smält
40gKaffe
160gFlorsocker
15gKakao
10gVaniljsocker
40gKokos

Metod

Kladdkaka
Använd en ballongvisp och vispa för hand, inte med elvisp

 1. Sätt ugnen på 175°c över och undervärme
 2. Smörj kanterna på en springform, ca 23-25cm stor
 3. Smält smöret och ställ åt sidan
 4. Vispa ihop ägg och socker
 5. Blanda de torra ingredienserna
 6. Vispa ner smöret i äggsmeten
 7. Vispa ner de torra ingredienserna till en jämn smet
 8. Häll upp smeten i springformen och grädda i 15-20min, kortare tid ger en kladdigare kaka, längre tid ger en torrare kaka
 9. Låt kakan svalna i form på ett galler

Glasyr

 1. Smält smöret och tillsätt kaffet
 2. Sikta ner de torra ingrediensenerna genom en finmaksig sil, smöret
 3. Blanda slätt
 4. När kakan vilat 10-15min kan man så på glasyren och fördela över kakan
 5. Strö över kokos och kyl kakan ca 3omin, så att glasyren sätter sig
 6. Ta ut ur kylen och servera rumstempererad

Kort tid ger en riktig kladdig kaka, och sen så blir den fastare ju längre den går

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s