Ganska nyligen, för ett par dagar sedan till och med, så blev jag galet sugen på bondkakor. En torr kaka jag inte ätit sedan min diagnos runt 2003. Bakade en del såna då, framförallt åt jag en del av Marikas. Marika var kallskänkan på restaurang Åsunden, där jag jobbade på den tiden. Hon bakade alltid småkakor till lunchgästerna och det fanns alltid ett antal burkar i torrförrådet. Det hände mer än en gång att man nallade sig en kaka, eller två. Hon brukade baka drömmar, bondkakor, hallongrottor, kolasnittar, chokladsnittar och en del andra goda varianter. Varje recept på småkakor som jag skapar mäter och bedömer jag i mitt huvud mot minnet av hennes kakor.

Jag letade upp några recept på bondkakor på nätet och insåg att de flesta var exakt samma recept. Oavsett källa. Ibland var de dubblade och publicerade så, men överlag samma sak. Jag utgick från dem och omvandlade, räknade om och vred på proportioner.

Första batchen smakade rätt, men blev mer som ett flarn. Direkt samma kväll ändrade jag lite i mjölproportionerna och försökte igen. Helt klar ett bättre resultat i andra batchen. Lite flarn i botten men lite mer kaka ovanpå. Dagen efter så trodde jag mig komma på vad som var problemet och skrev snabbt om vissa mängder. Funderade en liten stund extra på om jag var på rätt spår eller inte. Landade till slut i att jag nog var det och om jag hade fel så fick jag bara försöka igen.

Satte igång batch tre, samma metod som tidigare men lite andra proportioner. När degen var kyld, skuren och låg på plåtar så åkte den in i ugnen och jag höll tummarna. Efter några minuter tände jag lampan i ugnen och kikade in. De såg så mycket bättre ut, som en torr kaka ska se ut och inte platt, utsjunken och flarnig. Jag kunde knappt bärga mig när de väl kom ur ugnen, men de måste kallna först, innan de har kallnat är de alldeles för mjuka.

När jag väl satte tänderna i den första så var min första tanke, ”oj, det är precis så här jag minns dem”. Spröd torr kaka, men ändå lite knäckig och med konsistens från de hackade mandlarna.

Idag kom jag hem från jobbet och satte genast igång kontrollbaket. Ville dels få besked på om jag hade tur eller om receptet var rätt, och så ville jag hinna ta bilder innan det blev mörkt. Min mobil tar inte superbra bilder utan dagsljus..

Plus att jag ville hinna dela med mig av receptet till er redan idag.

Precis som med mina andra torra kakor blandar jag degen med en gaffel.
Sirap, socker och smör först. Hackar mandeln och blandar med de torra ingredienserna och blandar sen ner det i smörblandningen. När det är en gryning massa tar jag upp gaffeln och skrapar av den. Sen knådar jag degen för hand. Rullar den till kvastskafts tjocklek, cirka 45cm lång. Delar den på två och plastar in dem och kyler ca 1h. Eller fryser ca 12-15min. Delar varje rulle i 15st lika tjocka skivor och sprider ut på två plåtar med bakplåtspapper och bakar av. Sen får de kallna ca 10min på plåten innan jag drar över pappret på ett galler.

Recept

MängdIngredienser
30st
100gSmör, rumstemp
60gStrösocker
10gSirap ljus
80gRismjöl
25gPotatismjöl
20gMajsmjöl
4gXantangummi
4gBikarbonat
25gSötmandel

Metod

 1. Starta ugnen på 200°c, över och undervärme
 2. Väg upp sirap, smör och strösocker i en bunke. Blanda till en jämn massa med en gaffel
 3. Hacka mandeln och blanda alla torra ingredienser i en skål
 4. Blanda ner de torra ingredienserna i smörblandningen, blanda till en gryning massa med en gaffel
 5. Knåda samman degen för hand och rulla ut den på bänken.
 6. Rullen ska bli tjock som ett kvastskaft och ca 45cm lång
 7. Dela biten i två lika långa delar och plasta den enskilt. Kyl i kylskåp i ca 1 timma eller i frys ca 12-15min
 8. Dela varje längd i 15st lika tjocka bitar och lägg med jämnt mellanrum på 2st bakplåtsklädda plåtar
 9. Baka dem, en plåt i taget, mitt i ugnen i ca 9min
 10. Låt svalna på plåten i ca 10min och flytta sedan över på galler för att svalna helt
 11. Förvara i luttät burk

4 kommentarer »

 1. Fått en ”10:delsgramsvåg” o nu äntligen känner jag igen smaken på tex bondkakor. Tack för att du gör alla olika batch o levererar ett perfekt recept så jag slipper o experimentera själv!! Tålamodet tryter efter 2dra försöket för mig. Tack tack !!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s