Den här idén får jag ge Melker, vår lille kille på snart 6år, cred för. Vi tog en kvällsfika med pepparkaksmuffinsen när de var nybakade. En kaka som han verkligen tyckte om. Då tittade han på mig och frågade om jag inte kunde göra lussekatter, med russin, som muffins. Det lät alldeles för gott och roligt för att låta bli. Och det var heller inte en variant jag hört eller sett i mina flöden, lite extra kul då,

Jag använder mitt vanliga basrecept men plockar bort vanilj och citron och tillsätter saffran och russin.

För att få fram smaken ur saffranen men inte behöva lägga en timma eller två på att den ska stå och dra, så gjorde jag så här istället. Jag smälter smöret, tillsatte saffranen och vispade. Sen tillsatte jag mjölken och lät det stå och dra medans jag vispade ägg och socker pösigt. När äggsmeten var vispad tillsatte jag mjölmixen, vispade slätt och efter det tillsatte jag saffranssmöret.

Recept

MängdIngredienser
ca 10st
110gÄgg (2st)
120gStrösocker
100gSmör, smält
0,5gSaffran, mald
200gMjölk
100gRismjöl
30gPotatismjöl
30gMajsmjöl
4gXantangummi
3gBikarbomat
8gBakpulver
1gSalt
50gRussin

Metod

 1. Starta ugnen på 175°c varmluft
 2. Väg upp ägg och socker i en bunke
 3. Blanda övriga torra ingredienser (ink. kryddor) i en skål
 4. Smält smöret, ta av från värmen, tillsätt saffranen och rör runt med en visp. Tillsätt sen mjölken i smöret och låt det stå och dra medans du gör resten
 5. Vispa ägg och socker vitt och pösigt
 6. Tillsätt mjölmixen och vispa slätt på låg hastighet
 7. Tillsätt saffranssmörmjölken, vispa slätt på låg hastighet
 8. Vispa i russinen i smeten
 9. Fördela i 10st stora muffinsformar
 10. Baka ca 18-20min i ugn, 175°c
 11. Känn med provsticka 
 12. När de är färdiga, låt svalna på galler

Om man vill så kan man även trycka ner ett russin i toppen innan man bakar av dem

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s