Detta var en kombo jag helt missat innan Glutenfriafia taggade mig i ett inlägg på Instagram, där hon bakat det med mitt drömrecept som bas. Frågade hur hon gjort och gjorde sen min variant. Galet gott.

I mitt recept använder jag mina egna pepparkakor men man kan såklart använda sig av köpta också. Smaksak och tidsfråga.

Först gjorde jag mina pepparkakor 2.0, här hittar ni receptet. Sen väntade jag tills dagen efter innan jag bakade drömmarna. Inte för att man måste, mest för att livet och vardagen kom emellan.

Börjar med att krossa pepparkakorna i en matberedare, till smulor. Väger upp smör och socker i en bunke. De övriga torra ingredienserna, samt smulor och kryddor väger jag upp och blandar i en skål. Sen blandar jag smör och socker med en gaffel, tillsätter olja och blandar till en jämn massa. Efter det tillsätter jag de torra ingredienserna och blandar samman allt. Väger upp 25g bitar och rullar till bollar som jag sprider ut på två bakplåtsklädda plåtar och bakar av en i taget.

Låter de svalna ett par minuter på plåten innan jag drar över hela bakplåtspappret med kakorna på ett galler. Tiden på plåten efter ugn är för att de ska börja stelna, nybakade torra kakor är oftast rätt sköta precis när de kommer ur ugnen. När kakorna svalnat förvarar jag dem i en lufttät burk.

Recept

MängdIngredienser
ca 25st
50gPepparkaka, smulor
egenbakade eller köpta
Recept på goda hittat ni här
160gRismjöl
40gPotatismjöl
7gXantangummi
2gHjorthornsalt
4gBikarbonat
1gKanel, mald
1gNejlika, mald
1gIngefära, mald
85gSmör, rumstemp
170gStrösocker
100gRapsolja

Metod

 1. Starta ugnen på 150°c, varmluft
 2. Väg upp pepparkakorna och grovkrossa dem i en matberedare. Kör maskinen tills du får grova smulor.
 3. Väg upp smör och socker i en bunke
 4. Väg upp de torra ingredienserna och blanda med pepparkakssmulorna, till en mjölmix. jag använder en gaffel
 5. Blanda smör och socker till en jämn massa med en gaffel
 6. Tillsätt rapsolja i smörblandningen och rör ut det till en jämn smet
 7. Tillsätt mjölmixen och blanda till en deg med gaffeln
 8. Knåda den lite för hand i skålen, så att du känner att allt mjöl är inarbetat
 9. Väg upp degen i bitar på ca 25gram
 10. Rulla dem till bollar och lägg med mellanrum på två plåtar med bakplåtspapper
 11. Baka av dem i ca 17-19min beroende på ugn
 12. Låt svalna på galler, jag låter pappret ligga kvar under tiden
 13. Förvara i burk med tätt lock

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s