Mindre än en vecka till julafton och fjärde advent knackar på dörren. Då lyxar vi till frukosten med saffransscones.

En vanlig sconesdeg, smaksatt med saffran och så klart, formad som lussekatter. Jag penslade alla med ägg och hälften toppade jag med flagad mandel. Man kan använda frön istället, eller köra dem naturella. Vill man vara lite mer lusseaktig så kan man blanda ner lite russin i degen.

Goda och juliga, fint med ost, och eller en god marmelad.

Först blandar jag mjölk och saffran, så att den kan börja släppa ut sin fina smak. Efter det blanda jag alla torra ingredienser i en bunke. Väger upp smör och tärnar det. Sen vispar jag samman två ägg och väger upp 70g till degen. Resten ställer jag åt sidan och blandar med vatten och salt till penslingen.
Sen nyper jag samman de torra ingredienserna med smöret. När jag har en gryning massa så tillsätter jag ägg och mjölk och blandar allt med en treslev, till en jämn deg. Tar upp den på en lätt mjölad bakbänk och knådar den, sen väger jag upp den i 100g bitar som jag formar, penslar och bakar av.

Recept

MängdIngredienser
8st
230gMjölk
1gSaffran
185gRismjöl
60gKlibbrismjöl
50gMajsmjöl
55gHavremjöl
10gXantangummi
8gBakpulver
6gBikarbonat
4gSalt
8gRåsocker, strö
70gÄgg, vispat
140gSmör, kallt
Pensling
40gÄgg, vispat
5gVatten
1gSalt
Flagad mandel

Metod

 1. Starta ugnen på 250°c varmluft
 2. Väg upp mjölk i en skål och tillsätt saffranen, vispa och ställ åt sidan medans du väger och mäter resten
 3. Väg och blanda alla de torra ingredienserna i en stor skål
 4. Vispa äggen och väg upp till degen och resten till pensling
 5. Tärna det kalla smöret
 6. Nyp ihop smöret med mjölmixen, till en finfördelad grynig massa
 7. Tillsätt saffransmjölken och ägg, blanda med träsked till en jämn deg
 8. Ta upp degen på lätt mjölad bänk
 9. Knåda den jämn och dela sen upp i 8st bitar á 100g
 10. Forma till bollar som du plattar till, eller som jag gjorde, rulla till korvar och forma som lussekatter
 11. Lägg degbitarna på bakplåtspappersklädd plåt
 12. Pensling, vispa ägget med vatten och salt
 13. Pensla degbitarna med ägget, strö på lite flagad mandel
 14. Baka i ugnen ca 10-12min
 15. Ta ut och låt svalna något på galler innan servering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s