Det finns en härlig inspiratör på Instagram som driver Zofias kök. I höstas publicerad hon ett recept på lepinjabröd och jag blev så sugen på en glutenfri variant. I samma veva testade jag en ny produkt från Lindroos Hälsa, SoftBake, som gör brödet mjukare och luftigare. För mig blev det självklart att använda SoftBake i mitt recept och det blev det godaste ljusa bröd jag bakat.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Lindroos Hälsa

Först blandar jag alla torra ingredienser förutom saltet i en bunke. Värmer degvätskan och slår den över jästen, rör tills jästen lösts upp. Tillsätter hälften av mixen och kör samman i degblandaren. Efter det tillsätter jag resten av mjölet och saltet och knådar på medelfart i cirka 10 minuter. Skrapar samman degen, oljar händerna och formar den slät, i bunken. Plastar bunken och låter den vila i ungefär 20 minuter.

Efter det tar jag upp degen på mjölad arbetsbänk och väger den i sex lika stora bitar som jag formar till runda bollar och sen plattar ut till runda kakor cirka 1,5cm höga på två bakplåtspappersklädd plåtar. När alla är formade markerar jag ett rutmönster, ca 0,5cm djupt i alla kakorna och plastar sen plåtarna. Jäser de i ca 40 min och bakar sen av dem.

Recept

MängdIngredienser
6st bröd
250gMjölk
250gVatten
100gRapsolja
30gJäst
285gRismjöl
70gPotatismjöl
70gMajsmjöl
7gSoftBake
7gXantangummi
14gGuarkärnmjöl
7gBakpulver
15gStrösocker
12gSalt

Metod

 1. Starta ugnen på 225°c varmluft
 2. Blanda alla torra ingredienser förutom saltet i en bunke
 3. Värm degvätskan till 37°c
 4. Lös upp jästen i degvätskan
 5. Tillsätt hälften av mjölmixen och blanda i maskin med vinge
 6. Tillsätt resterande mjölmix och saltet, knåda i maskinen på medelfart i ca 10minuter
 7. För samman degen i bunken med en slickepott, olja händerna och gnid in ytan med, plasta degbunken och jäs i ca 20min
 8. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 6st lika stora bitar, använd gärna våg
 9. Forma varje bit till en rund boll och lägg 3st var på två st bakplåtsklädda plåtar.
 10. Platta ut degbollarna tills de är jämnrunda och ca 1,5cm höga
 11. Pudra dem med lite rismjöl
 12. Skåra dem i ett rutmönster med vass kniv eller degskrapa
 13. Plasta och jäs plåtarna ca 40min
 14. Baka av en plåt i taget i ca 15min
 15. Låt dem svalna på galler innan servering

7 kommentarer »

 1. Wow! Har suktat efter lepinje och cevapcici i 2 år (sedan jag slutade med gluten). Måste säga denna levde upp till alla mina förväntingar! Hade dock inte en så bra våg, så tror de hade blivit ännu bätte om jag vägt exakt på grammet. Kommer bakas igen!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s