Hösten har smugit sig på och idag är det även äpplets dag. Jag ville hylla äpplet med något annat än en klassisk äppelkaka och landade i den här idén. Nystekta krabbelurer, äppelkompott som smaksätts med brynt smör och lite citronsaft, rostade mandlar och vispad grädde.

Jag började med att koka kompotten. Skalar och tärnar äpplena, blandar dem med rårörsocker, kanel, vatten och citronsaft. Samtidigt bryner jag smöret i en egen kastrull.

Sen sjuder jag äppelblandningen. Efter att den bubblat upp låter jag den puttra lätt i ca 5min, jag rör om då och då, med en slickepott. Jag tar av kompotten från spisen och rör ned det brynta smöret, sen häller jag över den i en skål så att den kommer av värmen från botten av kastrullen.

Parallellt med kompotten, eller när man känner för det före eller efter, så rostar jag mandlarna. Först lägger jag dem i blöt i 5min, häller av vattnet och sedan rostar jag dem i ca 13min. När de svalnat grovhackar jag dem.

Krabbelurer gör jag enligt det här receptet

Sen vispar jag grädde och häller upp i spritspåse med stor stjärntyll. Men man kan lika gärna klicka grädden med sked.

När allt är färdigt. Krabbelurer stekta, kompotten svalnat lite, mandeln hackad och grädden vispad, då monterar jag dem. Först tar jag en Krabbelur, lägger en matsked äppelkompott ovanpå, toppar med rostad mandel, spritsar en bra klick grädde och toppar allt med att pudra lite kanel ovanpå.

Recept

MängdIngredienser
ca 8-10st
ReceptKrabbelurer,
Äppelkompott
50gSmör
300gÄpple, utan skal
och kärnhus
50gRårörsocker
30gCitronsaft
50gVatten
6gKanel, MALEN
Rostad mandel
40gSötmandel
200gVatten
Vispad grädde
250gVispgrädde
1gBakpulver
Att steka i
Smör & rapsolja
Topping
Kanel, MALEN

Metod

Krabbelurer
Jag gör en sats av dessa krabbelurer, men vänder dem inte i kanelsocker

Äppelkompott

 1. Väg upp smöret och bryn i kastrull, häll upp i skål och ställ åt sidan
 2. Skala, kärna ur och tärna äpplena i 1-2cm bitar
 3. Pressa citronen
 4. Blanda äpplebitarna med rårörsocker, kanel, vatten och citronsaft
 5. Sjud i ca 5min, ta av från värmen, rör i det brynta smöret och häll upp i en skål för att svalna

Rostad mandel

 1. Starta ugnen på 175°c varmluft
 2. Lägg mandlarna i blöt i 5min
 3. Häll av vattnet
 4. Rosta i 13-15min
 5. Låt svalna och grovhacka sedan mandlarna, ställ åt sidan

Vispad grädde

 1. Väg upp grädde och bakpulver
 2. Vispa fast och spritsbart, men inte för hårt
 3. Häll upp i spritspåse med stor stjärntyll

Montering

 1. Stek krabbelurerna
 2. Lägg en klick äppelkompott på dem
 3. Fördela de rostade mandlarna över kompotten
 4. Spritsa grädden över kompotten
 5. Pudra med kanel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s