Jag vet inte om ni har koll på en av de godaste tårtorna som finns? Min Kärleksmums + Chokladboll = Sant! men oavsett, jag har bakat den mer än en gång senaste tiden vid kals. Med Kanelbullensdag färskt i minnet fick jag en idé som jag var tvungen att förverkliga. Herregud, om man gillar kanelbulle och vill testa något nytt så är det här en riktigt bra tårta där jag kombinerat två av mina kanelbullevarianter till en mäktig tårta.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Lindroos Hälsa

Jag börjar med botten. Mortlar kardemumman, blandar en mjölmix av alla torra ingredienser förutom socker. Smälter smör och tillsätter mjölken. Sen vispar jag ägg och strösocker vitt och pösigt.

Efter det tillsätter jag mjölmixen och och vispar slätt på låg hastighet och därefter tillsätter jag smörmjölken och vispar slätt på låg hastighet. Smeten häller jag seden i en springform som jag klätt både botten och ram med bakplåtspapper.

Kakan bakar jag sedan av i ugnen och när den kommer ut lägger jag en bakplåtspappersklädd plåt ovanpå och vänder den uppochned, så att den får svalna så i formen. Då får man en jämn och platt yta på kakan, vilket underlättar monteringen.

När botten svalnar så gör jag kanelbullebollssmeten och formar två plattor. Först mixar jag havregrynen i en matberedare, sen mäter jag upp resten av alla ingredienser. Blandar de torra ingredienserna tillsammans i en bunke.

Jag tillsätter vattnet och smöret och blandar till en jämn deg med en gaffel. Jag delar upp degen i två lika stora bitar och plattar ut på ett bakplåtspapper, till lika stora plattor som springformens botten. Bottnarna lägger jag i frysen en liten stund så att de stelnar och är lättare att hantera.

När botten har kallnat och bollbottnarna stelnar o frysen så gör jag glasyren. Först väger jag upp allt. Sedan smälter jag smöret och tillsätter vattnet i smöret, blandar florsocker och kanel i en skål.

Jag siktar sedan i de torra ingredienserna i smältvattnet och vispar det sedan slätt.

MONTERING

Jag börjar med att dela botten i 3st lika tjocka skivor. Häller upp pärlsocker i en skål och klär om springformen i nytt bakplåtspapper och sedan bygger jag den nedifrån och upp. Först en botten, sen en sked glasyr som jag breder ut över hela. På glasyren sprinklar jag lite pärlsocker.

Ovanpå första lagret glasyr lägger jag sedan en kanelbullebollsplatta. Täcker den med en sked glasyr och lite pärlsocker och lägger nästa tårtbotten ovanpå det. Fortsätter med glasyr, pärlsocker, kanelbullebollsbotten, glasyr, pärlsocker och den sista tårtbotten. Överst avslutar jag med all glasyr som är kvar, drar en spatel eller en bordskniv varvet runt mellan tårtan och bakplåtspapperet, så att glasyren kan rinna ned även på utsidan. Toppar allt med pärlsocker och ställer den åt sidan så att glasyren får sätta sig.

Recept

MängdIngredienser
ca12 bitar
Kardemummabotten
105gRismjöl
40gPotatismjöl
40gMajsmjöl
4gXantangummi
3gBikarbonat
5gVaniljsocker
7gKardemumma, HEL
9gBakpulver
165gÄgg
165gStrösocker
135gSmör, smält
120gMjölk
Kanelbullebollssmet
140gHavregryn, mixade
30gStrösocker
30gFlorsocker
4gKardemumma, HEL
5gKardemumma, MALEN
5gKanel
100gSmör, rumstemp
40gVatten
Kanelglasyr
100gSmör, smält
100gVatten
360gFlorsocker
18gKanel
25gPärlsocker

Metod

Kardemummabotten

 1. Sätt ugnen på 175°c
 2. Klä botten av en 18cm springform med bakplåtspapper och smörj kanterna, klä dem sedan i bakplåtspapper
 3. Mortla eller mixa kardemumman
 4. Väg upp ägg och socker och ställ åt sidan
 5. Väg upp resten av de torra ingredienserna och blanda med gaffel
 6. Smält smöret och tillsätt mjölken när det smält, ställ åt sidan
 7. Vispa ägg och socker vitt och pösigt
 8. Tillsätt mjölblandningen i äggmixen och vispa slätt på låg hastighet
 9. Till sätt smör och mjölk, vispa på låg hastighet till en slät smet
 10. Häll smeten i springformen och baka på 175°c i ca 55min, kolla med sticka så att den är torr
 11. Lägg ett bakplåtspapper på toppen och en plåt på pappret, vänd upp och ner och låt den svalna upp och ner i formen

Kanelbullebollsmet

 1. Mixa havregrynen grovt i en matberedare
 2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke
 3. Tillsätt vatten samt smöret. Blanda väl med en gaffel eller handen
 4. Väg upp i två lika stora bollar
 5. Lägg bakplåtspapper på bottenplattan till springformen och pressa för hand alternativt kavla mellan två papper ut degen till en jämn platta som täcker hela bottenplattan.
 6. Ta av pappret med delicatoplattan, lägg på ett nytt papper och platta ut den andra biten på samma sätt
 7. Kyl dem tills monteringen av tårtan

Glasyr

 1. Smält smöret
 2. Tillsätt vattnet
 3. Blanda florsocker och kanel i en skål
 4. Sikta ner sockerblandningen i smörblandningen
 5. Vispa till en jämn smet

Montering

 1. Dela kardemummabotten i 3st jämntjocka skivor, använd gärna en tårtsåg
 2. Klä springformen med bakplåtspapper i botten och även runt om
 3. Lägg en skiva kardemummabotten i botten på formen, lägg på ett lager glasyr och toppa med lite pärlsocker
 4. Lägg på en platta kanelbulleboll, lägg på glasyr och toppa med pärlsocker
 5. Lägg en skiva kardemummabotten på glasyren, lägg på ett lager glasyr och toppa med pärlsocker
 6. Lägg en platta kanelbullebollar på glasyren, lägg på glasyr och toppa med pärlsocker
 7. Lägg på den sista skivan kardemummabotten, lägg på resten av glasyren, dra en bordskniv eller liten palett ett varv runt kakan, innanför bakplåtspappret så att glasyren kan rinna ned utanpå kakan, toppa med pärlsocker
 8. Låt glasyren sätta sig och plocka sedan bort ramen på formen samt bakplåtspappret
 9. Flytta den till ett tårtfat och ta bort pappret under den
 10. Garnera och servera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s