Så, det här hände. Låg så länge på min lista men jag kom aldrig till skott, inte förens jag fick frågan från en följare om jag kunde hjälpa dem med ett recept, till deras bröllop med libanesiskt tema. Tog mig ett par försök innan jag blev helt nöjd, men det här brödet, det blir så bra. Kräver lite teknik när man kavlar det, men det är mest för att det skall kavlas tunt, och då blir degen skör. Ett annat hett tips är att ha en pizzaspade till hjälp när brödet skall flyttas och bakas av, stora och tunna, blir inte bra om man lyfter dem för hand.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Lindroos Hälsa

Först börjar jag med att väga upp allt och blandar mjölmixen. Löser upp jästen i vattnet och tillsätter olja.

Efter det tillsätter jag hälften av mjölmixen och blandar samman för att sedan tillsätta resten av mjölet och blanda på medelfart i ca 3min. Skrapar sen samman degen och låter den vila i 10min.

När degen vilat tar jag upp den på mjölad bänk och väger upp i 4st lika stora bitar, ca 140g st.

När jag ska kavla dem så börjar jag med rikligt med mjöl under, sedan arbetar jag dem för hand tills de är ca 15-20cm i diameter. Vrider och trycker så att de inte fastnar i bänken.

När det är dags att kavla så kavlar jag en ”tårtbit” i taget, från mitten och utåt, vrider kakan och kavlar nästa ”tårtbit”. Upprepar tills den är ca 30-35cm i diameter. Var mjuk och se till att det är mjölat under och pudra vid behov lite ovanpå, så att den inte fastnar.

När jag kavlat färdigt så skrapar jag bort mjölet med en mjölkskrapa och föser varsamt brödet åt sidan och skrapar bort överflödigt mjöl som blir kvar på bänken. Sedan tar jag en pizzaspade och lyfter degen till ett bakplåtspapper, plastar lätt och jäser ca 45min.

När de jäst färdigt vänder jag upp dem från pappret på pizzaspaden för att kunna baka direkt på den varma stenen. Tycker man att det är svårt så kan man lyfta hela pappret och baka av dem på papperet. Jag bakar mina högst upp i ugnen. När de kommer ur ugnen lägger jag dem mellan två kökshanddukar, på ett galler. De är allra godast nybakade.

Recept

MängdIngredienser
4st bröd
250gVatten, 37°c
15gJäst
15gRapsolja
95gDurramjöl
90gRismjöl
30gMajsmjöl
40gPotatismjöl
10gStrösocker
7gSoftbake
1gXatangummi
8gPsyllium husk
4gSalt
Bakplåtspapper
Rismjöl till utbakning
Pizzasten

Metod

 1. Starta ugnen på 250°c varmluft, helst med en pizzasten i ugnen
 2. Blanda alla torra ingredienser till en mjölmix
 3. Väg upp olja 
 4. Lös upp jästen i vatten
 5. Tillsätt olja och hälften av mjölmixen, blanda samman med vingen i köksassistenten
 6. Tillsätt resten av mjölmixen och blanda på medelfart i ca 3min
 7. Skrapa samman degen och låt den vila under bakhandduk i 10min
 8. Ta upp degen på lätt mjölad bänk och dela upp i 4st bitar á 140gram
 9. Rulla degbitarna till släta bollar och kavla sedan ut dem till tunna runda kakor, ca 35cm i diameter. Var noga med att snurra dem och ha mjöl under så att de inte fastnar 
 10. Lägg de lätt mjölade kakorna på bakplåtspapper, använd en pizzaspade eller likande för att flytta dem
 11. Plasta och låt jäsa i ca 45min
 12. Lägg pizzaspaden ovanför brödet, ta handen under pappret och vänd upp allt, så att brödet hamnar på spaden, för in i ugnen på den varma stenen och baka av ca 2,5min. Det går bra på en varm plåt eller ett pizzastål också
 13. Flytta från ugnen till kökshandduk, med pizzaspaden. och lägg en till handduk ovanpå så att de behåller sin mjuka konsistens 

Dessa är som allra allra bäst när de är nybakade och timmarna efteråt. De går att frysa, och de går även att förvara lufttätt i påse eller liknande och värma lätt dagen efter. 

Tekniktips till kavlingen!
När jag bakar ut dem
Först plattar jag en del för hand, tills de är kanske 15-20cm i diameter, väl mjölat under och snurrar lite på plattan så att den inte fastnar

Sen ser jag till att det är mjölat under och så kavlar jag ”en tårtbit” i taget, från mitten och utåt (1/3-1/2 kaveln) sen vrider jag plattan lika stor bit och kavlar nästa ”tårtbit” upprepar det ett par varv så att jag hela tiden har koll på att degen inte fastnar. Skulle den fastna så tar jag degskrapa/stekspade och tar loss den. För in lite nytt mjöl under och kniper ihop hålet, sen fortsätter jag att kavla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s