Jag hade inte ätit mumla innan den här helgen. Suktat efter det några gånger men aldrig haft eller skaffat mig möjligheten att testa. Nu när jag fått till ett grymt recept på munkar, och ett riktigt trevligt på mandelmassa så tänkte jag att dessa borde man kunna kombinera på ett gott sätt.

Men en vetebulle ska smaka kardemumma och då tänkte jag att en kardemummamunk kunde vara en god bas. Och då ville jag ha nymortlad kardemumma, så jag valde hela korn. I batch 2 fick jag till rätt smak, första blev lite feg. Jag testade också lite olika storlekar och former på munkarna. Det ledde till ett par som inte blev färdigfriterade. Så om du vill leka med storleken, fritera då en först.Låt den sedan vila ett par minuter och bryt isär den. Då ser du om den är genombakad eller inte, innan du friterar resten. Oerhört tråkigt att vara klar och alla är obakade i mitten.

Till dessa valde jag att inte blanda mandelmassan med bröd och grädde som jag brukar göra till vanliga semlor. Då behöver mandelmassan vara lösare för att kunna spritsas, lägger det specifika receptet på den mandelmassan här.

Jag kokade också en vaniljcrème, som jag blandade med lika mycket vispad grädde vid monteringen. Det blir ganska mycket créme, men gott även till annat tänker jag. Låt fantasin flöda. Recept nedan såklart. Sen tänker jag såhär, låt er inte hejdas av egenkokt créme och egen mandelmassa. Munkar i sig är ett litet projekt. Så köp färdig mandelmassa och en kallrörd crème, om ni vill testa smakkombinationen men känner att projektet blir lite för stort.

Recept

MängdIngredienser
Munkdeg
320gRismjöl
80gPotatismjöl
80gMajsmjöl
8gBikarbonat
5gBakpulver
8gXantangummi
4gGuarkärnmjöl
65gStrösocker
10gVaniljsocker
10gHel kardmumma
7gSalt
120gSmör, rumstempat
250gMjölk
110gÄgg
35gJäst
Vaniljcrème
30gÄggula
40gStrösocker
1gVaniljpulver
13gMajstärkelse
125gMjölk
10gSmör, kallt
Rostad mandelmassa
100gSötmandel
100gRårörsocker
0,5gVaniljpulver
60gVatten
Montering
40gSmör att bryna
Strösocker

Metod

Munkdeg

 1. Mortla kardemumman
 2. Blanda all torra ingredienser
 3. Lös upp jästen i kall mjölk i degbunken
 4. Tillsätt ägg, smör och de torra ingredienserna
 5. Kör ihop degen på låg hastighet, med vingen.
 6. När mjölet inte längre är flyktigt öka farten till medel och kör i 4min. Stanna kvar vid maskinen, med en fastare deg som det blir av denna så kämpar och vobblar maskinen lite
 7. Ta upp på mjölad bänk och knåda den, låt den sen vila i 20min under handduk
 8. Kavla till 1,5-2cm tjock platta och stansa ut önskad storlek/form, alternativt rulla bollar. Jag stansade med en ring som är 8,5cm och ur den stansade jag en platta som är 5,5cm. Det blev min ring och min klassiska runda och platta. För bollarna så vägde jag upp 40-45g deg och rullade till en slät boll i handen. Sen när jag flyttade bollen till bakplåtspappret för jäsning så släppte jag den från ca 10cm höjd, för att botten skulle bli lite platt, så att den får en lite bättre yta att stå på sen.
 9. Jäs under plastfilm i 2h och fritera sedan i 170°c, ca 1,5min per sida. Desto större, desto längre tid. Läs gärna tipset längre upp i texten om att provfritera en för att få koll på tiden.
 10. Lyft upp på papper och låt rinna av och svalna innan du fyller dem

Vaniljcrème

 1. Blanda äggula, socker och maizena i en skål
 2. Koka upp mjölk och vaniljpulvret (det går såklart bra med 1/3-1/2 vaniljstång istället för vaniljpulver)
 3. Häll mjölken över äggulssmeten och vispa samman
 4. Häll tillbaka allt i kastrullen och koka upp på lägre temperatur. Vispa hela tiden. Låt sjuda tills det tjocknat till en crème. Sänk värmen till 2:an och vispa i 2-3min.
 5. Nu ska det vara en slät créme och inte som en äggröra.
 6. Då skrapar du över allt men en slickepott i en ren skål och tillsätter kallt smör. Rör runt tills smöret smält och är blandat med vaniljcrèmen. Plasta och kyl
 7. När du sen ska använda din crème så vispa grädde hårt, och blanda lika delar vaniljcrème med vispad grädde med en visp, till en slät crème.

Rostat mandelmassa

 1. Skillnaden på denna mandelmassan och tidigare recept är egentligen bara vattenmängden.
 2. Lägg 50g mandel i blöt i 5min. Häll sedan av vattnet.
 3. Rosta de blötlagda mandlarna på 200°c i 10min, rör var 3.e minut
 4. Låt de svalna och mixa sedan med restan av mandlarna, sockret, vaniljpulvret och hälften av vattnet, till en grovmassa. Tillsätt restan av vattnet och mixa klart

Montering

Jag varierade mellan mandelmassa, vanilj- & gräddcrèmen, vispad grädde och penslade lock med brynt smör som jag doppade i strösocker. Testa dig fram till din favorit, och varför inte göra flera olika varianter.

2 kommentarer »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s