Vi bjöd in till brunch häromveckan och jag ville bjuda på något nytt, men skulle även baka frallor och grädda våfflor. Gav nästan upp tanken och tänkte att scones blir bra och jag har ett nytt recept som jag kan baka igen. sen slog det mig, blåbärsscones, det måste ju vara riktigt gott. Lite sötade såklart och med lite kardemumma. Satte mig och skrev ett utkast på receptet, vägde och justerade sen bakade jag dem, oj vad det blir gott.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Lindroos Hälsa

Först blandar jag alla torra ingredienser i en bunke. Tärnar smöret och nyper in det i mjölmixen.

Efter det tillsätter jag mjölken och arbetar degen med en träslev, tills den är jämn och fast.

Sist tillsätter jag frysta blåbär och blandar ned i degen med träsleven. Jag brukar ha mina blåbär i frysen tills det är dags att blanda i dem i smeten, så blir det mindre blåbärssaft och kladd.

Efter det väger jag upp degen i 6st lika stora bitar som jag formar till bollar och lägger på en bakplåtspappersklädd plåt, sist pressar jag ut dem. Innan gräddning kan man välja två vägar. Antingen så strör man på lite rårrösocker och får lite mer sötma och textur i dem, eller så låter man bli. Båda sätten ger grymt goda scones.

Recept

MängdIngredienser
6st
75gRismjöl
70gDurramjöl
35gPotatismjöl
7gSoftbake
1gXantangummi
4gPsyllium husk
7gVaniljsocker
3gSalt
12gBakpulver
3gKardemumma, malen
100gSmör, kallt
200gMjölk
80gBlåbär, frysta
Topping
15gRåsörsocker
Valfritt

Metod

 1. Starta ugnen på 250°c varmluft
 2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke
 3. Tärna smöret
 4. Nyp in smöret i mjölmixen, till en grynig massa
 5. Tillsätt mjölken och arbeta samman till en slät deg. Jag använder en träslev
 6. Tillsätt frysta blåbär och arbeta ned i degen
 7. Väg upp 6st lika stora degklumpar, strax under 100g styck
 8. Rulla den ganska jämna i handen och lägg på bakplåtspappersklädd plåt
 9. Pressa ned dem till 2-3cm tjocka kakor
 10. Om du vill, strö över rårörsocker. Det ger lite extra sötma och lite annan textur
 11. Baka av i förvärv ugn i 10min
 12. Låt svalna några minuter plåten
 13. Servera nybakade och ljumna

Grymt goda med färskost, en klick grädde eller med smör

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s