Som glutenintolerant har jag så många gånger drömt om en nybakad ostfralla, likt den i butik. Ett mjukt, luftigt bröd, lätt, ljust och så där gott så att man sträcker sig efter en till. Degen är snarlik den till formfranskan, men lite små ändringar. Sen rullar man bullar, låter dem jäsa, penslar med ägg, toppar med ost och bakar av.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Lindroos Hälsa

Vi tar det från början. Först blandar jag alla torra ingredienser i en skål. Väger upp vatten, jäst och olja. Löser upp jästen och tillsätter oljan

Sen tillsätter jag hälften av mjölmixen och blandar samman, tillsätter resten av mjölet och kör maskinen i ca 5min, på ganska hög fart, 4 av 6 på min maskin. Skrapar sedan samman degen och låter den vila i 10minuter.

När degen vilat tar jag upp den på mjölad bänk och knådar den lätt. Rullar en jämntjock korv och delar i 8st lika stora bitar. För säkerhets skull kontrollväger jag dem också, så att de ligger på ca 100g styck. Sen rullar jag jämna bollar med lätt mjölade händer och fördelar dem på en plåt.

Plastar plåten lätt och låter dem jäsa. Efter det penslar jag dem med vispat ägg och toppar med riven ost. Jag valde en lagrad prästost från Allerum, för att få en god smak i osten, men det är en smaksak. Bakar av dem och låter dem sedan svalna på ett galler.

Recept

MängdIngredienser
8st
25gJäst
385gVatten, 37°c
25gRapsolja
40gMajsmjöl
50gPotatismjöl
120gRismjöl
135gDurramjöl
8gSoftbake
10gPsyllium husk
1gXantangummi
11gSalt
40gStrösocker
Topping
1stÄgg
1gSalt
10gVatten
65gRiven ost
ex Lagrad prästost

Metod

 1. Blanda alla torra ingredienser i en skål
 2. Lös upp jästen i vatten och tillsätt sedan oljan
 3. Tillsätt hälften av mjölmixen i vätskan och blanda samman med vingen i köksassistenten
 4. Tillsätt resten av mjölmixen och blanda strax över medelfart (4 av 6 på min Kenwood) i 5min
 5. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt
 6. Ta upp degen på lätt mjölad bänk
 7. Knåda lätt och rulla till en jämntjock korv
 8. Dela degen i 8st, lika stora bitar, jag kontrollväger mina så att alla ligger runt 100g styck
 9. Rulla till jämna bollar med lätt mjölade händer och lägg på plåten
 10. Plasta lätt och låt jäsa i ca 45min
 11. När degen jäser, starta ugnen på 250°c varmluft
 12. När degen jäst klart, vispa samman ägg med vatten och salt
 13. Pensla brödet mjukt och toppa med riven ost, gärna en smakrik och god sort
 14. Baka av bröden i ca 15min. Tar man dem för tidigt så sjunker de samman
 15. Ta ut ur ugnen och låt svalna på plåten i ca 5min, ra sedan över på ett galler och låt dem svalna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s