Adventshelg och nygräddad saffransvåffla, det är en riktigt bra kombo. Precis lagom smaka av saffran, så att smaken stannar kvar, utan att lägga sig tung. Men, det är inte advent hela året och dessa våfflor är såklart goda året runt.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Lindroos Hälsa

Först blandar jag alla torra ingredienser i en bunke och väger upp de andra. Saffranen häller jag på smöret som jag sedan smälter, Äggen går bra att knäcka rakt i mjölken.

Medan smöret smälter häller jag äggmjölken i bunken med de torra ingredienserna och vispar smeten slät. Sedan tillsätter jag saffranssmöret och vispar allt till en slät smet.

Jag låter sedan smeten stå och dra i cirka tio minuter, samtidigt som jag värmer upp järnet. När järnet är varmt penslar jag det med olja, lägger en rejäl sked smet i mitten och lägger på locket. Sedan håller jag emot locket i 15-20sekunder, så att jäskraften i smeten trycker ut den i hela formen och inte bara uppåt.

Recept

MängdIngredienser
ca 8-10st
120gRismjöl
30gMajsmjöl
30gPotatismjöl
16gBakpulver
2gBikarbonat
4gXantangummi
4gSalt
0,5gVaniljpulver
125gSmör, smält
1gSaffran
360gMjölk
110gÄgg (2st)
Olja till järnet

Metod

  1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke
  2. Väg upp smöret i en kastrull och häll saffranet ovanpå smöret, smält tillsammans
  3. Väg upp mjölk och knäck ägg i mjölken
  4. Vispa ned äggmjölken i de torra, vispa slätt
  5. Tillsätt saffranssmöret och vispa slätt, låt stå i 10min
  6. Värm järnet och pensla med olja
  7. Grädda dem gyllene. I mitt järn har jag ca 75% värme, penslar olja i, läggen klick smet i mitten av järnet, pressat ned locket och håller emot, så att smeten expanderar i hela formen, gräddar dem i ca 2,5 min
  8. Förvara dem helst inte på varandra, kondensen gör dem svampiga. För varmhållning lägg dem på ett galler i ugnen och sätt ugnen på ca 75 grader

Goda till frukost, brunch och mellis. Perfakta både till adventsfika och egentligen när helst saffranssuget faller på

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s