Årets recept på lussekatter är jag supernöjd med. Dels så har jag fått dem äggfria, vilket varit en utmaning, men framförallt så är de mjuka och de håller sig mjuka, framme i en påse i flera dagar. Fyra, fem dagar efter att de är bakade så är de fortfarande mjuka och goda att äta direkt från påse. Sen vet vi alla att allt bröd och alla bullar, med eller utan gluten alltid är lite trevligare om de värms lätt. Jag har valt att pensla dem med mjölk efteråt, vilket ger en matt yta. Skulle man vilja ha lite mer glans i dem så kan man pensla med ägg istället.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Lindroos Hälsa

Jag börjar med att lägga saffran i mjölk och låter de stå tillsammans, så länge som jag hinner. Så att saffranen ger så mycket smak som möjligt. Det är även att föredra att använda en saffran med mycket smak (läs diverse test för att välja rätt). När saffransmjölken är redo så väger jag upp övriga ingredienser. Alla torra i en bunke, jästen för dig och oljan tillsammans med kesellan.

Efter det värmer jag saffransmjölken till 37°c, smular jästen i degbunken och löser upp den i saffransmjölken. Sedan tillsätter jag hälften av mjölmixen och blandar samman i köksassistenten, med vingen.

Stannar maskinen och tillsätter resterande mjöl samt oljan och kesellan. Blandar sedan samman degen på låg fart tills mjölet inte dammar, sedan ökar jag farten till medel och kör maskinen i 3-4min. Skarpar därefter samman degen och täcker med en kökshandduk och låter den vila i ca 10min.

Jag tar upp degen på en lätt mjölad bänk, delar den i 13st jämnstora bitar som jag sedan rullar till släta bollar. Efter det arbetar jag mjukt ut dem till långa korvar, genom att rulla dem fram och tillbaka, till ca 30cm långa korvar.

Varje korv formas sedan till en lussekatt genom att ändarna rullas in mot mitten, i varsin riktning. Lägger dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Häller av vattnet från russinen och stoppar med ett russin i mitten av varje del av lussekatten. Pratar plåten lätt och låter dem jäsa i ca 60min.

När de jäst klart penslar jag dem med mjölk och bakar sedan av dem, mitt i ugnen. Direkt när de kommer ur ugnen igen så penslar jag dem med mjölk en andra gång och flyttar dem sedan till ett galler för att svalna.

Recept

MängdIngredienser
ca 13st
270gMjölk, 37°c
1gSaffran
60gRapsolja
75gKesella
50gJäst
160gRismjöl
50gPotatismjöl
55gDUrramjöl
10gPsyllium husk
6gXantangummi
10gSaftbake
7gSalt
65gStrösocker
ca 30stRussin
Mjölk att pensla med
Rismjöl

Metod

 1. Låt saffranen dra i mjölken, så länge som du har tid, så att den hinner släppa mycket smak
 2. Lägg russinen i blöt i kallt vatten
 3. Blanda alla torra ingredienser i en skål
 4. Väg upp kesellan och oljan i en en skål
 5. Värm upp saffransmjölken till 37 °c
 6. Lös upp jästen i saffransmjölken
 7. Tillsätt hälften av mjölmixen och blanda samman i köksassistent med vingen
 8. Tillsätt kesellan, oljan och resten av mjölmixen, blanda på medelfart i 3-4min
 9. Skrapa samman degen och låt den vila i ca 10min
 10. Ta upp degen på lätt mjölad bänk 
 11. Dela degen i 12-13 lika stora bitar (ca 60-65g styck)
 12. Rulla till en jämntjock korv, ca 30m lång
 13. Forma till lussekatter genom att snurra in ändarna åt varsin håll
 14. Häll av vattnet från russinen och tryck ned ett russin i varje mittenhåla
 15. Plasta lätt och låt jäsa i ca 60min
 16. Pensla med mjölk
 17. Baka av i mitten av ugnen, över och undervärme 185 °c ca 18-20min
 18. Ta ut ur ugnen pensla med mjölk
 19. Flytta till galler och låt svalna 

4 kommentarer »

 1. Hej!
  Tack för alla härliga recept och tips!
  Även om du skriver antal och vikt vid utbakning skulle jag önska att du lägger en bild med jämförelse av tex liten tändsticksask eller måttband när bullen är klar. Det ger ännu mera en tydlighet i storlek.
  Hälsningar Ylva

  Gillad av 1 person

 2. Hm, jag var väldigt noggrann när jag vägde upp ingredienserna. Ändå blev det knasigt.
  Lussekatterna blev för salta (är det inte lite väl mycket salt i receptet?) De blev också väldigt konstiga i konsistensen…. För mycket jäst? För mycket Xantangummi? De jäste liksom sönder och de känns svampiga. Jag hade ingen kvarg hemma, utan försökte med keso 😊 i övrigt exakt enligt ditt recept. Kan det vara hela orsaken?

  Gillad av 1 person

  • Hej!
   Keson kan absolut vara orsaken, det är inte samma sak som kvarg och ger degen lite andra förutsättningar. Salt är en smaksak, jag tycker att den mängden lyfter degen, men förutom smak har det ingen funktion och kan lätt dras ned i mängd. Ibland upplever jag att man får mycket fart i jästen när jag bakar, kan bero på temperatur i köket och andra orsaker, och då kan man behöva korta ned jäsningen lite, vår deg, trots SoftBake har en viss begränsning i hur mycket den klarar att jäsa innan den ger upp och spricker.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s