Saftiga, mjuka, smakrika och supergoda. Vet inte hur jag bättre kan beskriva dem. Jag utgick från mitt recept på kanelbullar med SoftBake och bytte kardemumma mot saffran och kanel mot vanilj, himmel vilken succé.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Lindroos Hälsa

Först vägde jag upp mjölken och vispade ned saffranen i den. Efter det fortsatte jag med resten. Allt för att ge saffranen så mycket tid i vätskan som möjligt. Sedan värmer jag mjölken, smular jästen i degbunken, tillsätter psylliumet och vispar ned mjölken, rör det slätt och låter det sedan stå i 10min.

Efter det väger jag upp alla ingredienser. De torra för sig, jäst och psyllium för sig och smör, äggvita och kesella tillsammans.

När mjölken och står och drar med psylliumet och jästen så passar jag på att blanda fyllningen. Mjukt smör, socker, florsocker och vaniljpulver blandas samman med en gaffel. Se till att smöret är mjukt annars blir det svårt att fördela jämnt på degen.

När det gått 10min tillsätter jag hälften av mjölblandningen i mjölken och blandar samman med vingen.

Jag stannar sedan maskinen och tillsätter resten av mjölet samt blandningen av kesella, äggvita och smör. Blandar allt med vingen i några minuter. Sedan skrapar jag samman degen och låter den vila under handduk i 10min innan det är dags att kavla.

Jag tar upp degen på mjölad bänk, pudrar den med mjöl och knådar den lätt för att stänga igen så att den inte fastnar i händer eller bänken. Sedan kavlar jag ut den till 40x25cm. Jag kavlar lugnt och lyfter degen till och från och slänger in lite mer mjöl under den. Så att den inte fastnar.

Sedan breder jag mjukt ut fyllningen över hela plattan och rullar samman degen till en tjock och lång korv.

Jag märker upp rullen i 4cm bitar och delar de sedan med en tandtråd. Man lägger tråden under rullen, vid märket, lyfter upp tråden på båda sidor om rullen och drar dem över rullen och åt motsatt håll. På så vis får man en rak och snygg snittyta som ger bullen bättre förutsättningar att bli fint gräddad. Jag tar den lösa ändan av bullen och viker lätt in under bullen och lägger den i en bullform. Pressar lätt ned den.

Sätter bullarna på en plåt och plastar lätt för att sedan låta dem jäsa i ca 60min. När de jäst klart penslar jag dem med ägg och strör över pärlsocker innan jag bakar av dem.

När de står i ugnen så kokar jag en sockerlag som jag sedan penslar dem med innan jag låter dem svalna på ett galler.

Recept

MängdIngredienser
ca 11st
Deg
250gMjölk
1gSaffran
5gPsyllium husk
35gJäst
120gRismjöl
30gDurramjöl
60gTapiokastärkelse
30gMajsmjöl
6gBakpulver
2gSalt
4gXantangummi
8gSoftbake
60gStrösocker
50gKesella
40gÄggvita
45gSmör, rumstemp
Fyllning
85gSmör, rumstemp
70gStrösocker
50gFlorsocker
1,5gVaniljpulver
Äggpensling
1stÄgg
10gVatten
1gSalt
Pärlsocker
Sockerlag
75gVatten
75gStröcokser
Rismjöl att baka ut med

Metod

Saffransbulle

Steg 1

 1. Blanda saffranen med mjölken
 2. Blanda alla torra ingredienser förutom psylliumet i en skål
 3. Blanda sen smör, kesella och äggvita i en skål
 4. Värm mjölken till 37°c, smula jästen i degbunken, tillsätt psyliumhusk och den ljumma mjölken. Vispa samman och låt stå i 10min
 5. När pysilliumet har svällt, tillsätt hälften av mjölmixen och blanda ut i vätskan, använd en köksassistent med vinge
 6. När mjölet är inarbetat, stanna maskinen och tillsätt restan av mjölet samt smör, kesella och äggvita, blanda samman på låg fart och höj sedan farten till medel på maskinen och kör i 3-4min. Man ska se på degen att de små ”droppformade” klumparna som blir som ojämnheter i början, arbetas in och degen blir jämn
 7. Skrapa ihop degen med en slickepott och vila i 10min

Steg 2 (görs med fördel de 10min som mjölken och psylliumet står och drar)

 1. Väg upp smör, socker, florsocker och vaniljpulver
 2. Blanda samman med en gaffel

Steg 3

 1. Koka upp socker och vatten
 2. Koka på full värme i 3min, ställ åt sidan

Steg 4

 1. Ta upp degen på mjölat bord, knåda den lätt i mjöl, så den inte klibbar fast
 2. Kavla ut degen till en rektangel 40cm bred och 25cm djup, mjöla under och lyft försiktigt upp degen medans du kavlar, så att den inte fastnar
 3. Bred fyllningen jämnt över degplattan
 4. Rulla till en jämn rulle
 5. Markera 4cm bitar
 6. Ta en tandtråd, eller en bit sytråd. Lägg under markeringen, korsa tråden på ovansidan, och dra åt, så skär du ett jämnt och snyggt snitt
 7. Vik under ca 2-3cm av degen under bullen, lägg dem i en form eller ett stort bullpapper och platta till dem lätt. OBS! Bullarna har mycket kraft, använd gärna en stabilare form, ifall degbiten inte klämts fast tillräckligt.
 8. Plasta plåtarna och låt jäsa ca 45-60min
 9. Starta ugnen på 200°c varmluft
 10. Pensla med ägg, strö över pärlsocker och baka av på 200°c i ca 20min
 11. När de är ute ur ugnen pensla med sockerlagen och flytta dem till ett galler för att svalna

Godast nybakade när de svalnat. Går bra att frysa. Värms med fördel i ugnen

4 kommentarer »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s