Oj oj oj vad jag har kämpat med en bra formfranska. Både före och efter SoftBake gjorde entré på marknaden. Jag har haft svårt att få in luft och önskad fluffighet i dem och framförallt ett bröd som man kan rosta och få en jämn och gyllenbrun yta, precis som med vanligt bröd. Senaste veckan har jag bakat fem eller sex stycken varianter. Laborerat med små små justeringar på vägen och bröden har gått från låga och kompakta, till galet höga och okontrollerat fluffiga, till detta resultatet. Så nöjd!

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Lindroos Hälsa

Först blandar jag alla torra ingredienser i en skål och löser upp jästen i vatten och olja.

Efter det tillsätter jag hälften av mjölmixen i vätskan och blandar samman på låg hastighet i köksassistenten, jag använder vingen för bäst resultat. Efter det tillsätter jag resten av mjölet och blandar i maskinen, strax över medelhastighet i fem minuter.

Degen skrapar jag samman och tar ut på lätt mjölad bänk. Knådar den lätt och rullar till en jämn korv. Smörjer en brödform som rymmer ca 1,5l och för över degen i den. Plastar formen lätt och låter den jäsa.

När degen jäst klart vispar jag samman ägg, vatten och salt. Vattnet och salter hjälper till så att ägget blir slätare och lättare att pensla. Sen penslar jag brödet försiktigt, häller vallmofrön ovanpå och bakar av i nedre delen av ugnen.

När brödet komer ur ugnen låter jag det svalna i ca fem minuter, sedan lyfter jag det ur formen och lägger det uppochned ovanpå formen och låter det svalna. Det gör jag för att inte kondensen ska göra bottendelen för mjuk. Är den för mjuk så sjunker det ihop när man skär det sedan. När brödet svalnat vänder jag tillbaka det i formen och förvarar det gärna i formen även om det inte är ett måste.

När brödet svalnat skär jag upp det och serverar. Grymt gott att rosta

Tänk på att det är väldigt mjukt och fluffigt, för hårt smör kommer krossa brödet om man brer för fort.

Recept

MängdIngredienser
1 bröd
25gJäst
385gVatten, 37°c
25gRapsolja
130gDurramjöl
115gRismjöl
50gMajsmjöl
50gPotatismjöl
10gPsyllium husk
8gSoftBake
1gXantangummi
40gStrösocker
10gSalt
Pensling
1stÄgg
10gVatten
1gSalt
Vallmofrö
Övrigt
Smör till formen
Rismjöl till utbakningen

Metod

 1. Blanda alla torra ingredienser i en skål
 2. Lös upp jästen i vatten och olja
 3. Tillsätt hälften av mjölmixen i vätskan och blanda samman med vingen i köksassistenten
 4. Tillsätt resten av mjölmixen och blanda strax över medelfart (4 av 6 på min Kenwood) i 5min
 5. Smörj en brödform som rymmer ca 1,5liter
 6. Ta upp degen på lätt mjölad bänk
 7. Knåda lätt och rulla till en jämntjock korv
 8. Lägg degrullen i brödformen
 9. Plasta lätt och låt jäsa i ca 45min
 10. När degen jäser, starta ugnen på 200°c varmluft och placera gallret näst längst ned
 11. När degen jäst klart, vispa samman ägg med vatten och salt
 12. Pensla brödet mjukt och strö över vallmofrön
 13. Baka i nedre delen av ugnen på 200°c i ca 50min
 14. Ta ut ur ugnen och låt svalna i formen i ca 5min
 15. Ta sedan ut brödet ur formen och lägg det uppochned på formen, låt ligga så tills brödet svalnat
 16. Jag lägger sedan tillbaka mitt bröd i formen och låter det svalna helt

Grymt bröd att rosta, ytan blir jämn och gyllenbrun, som ett vanligt bröd.

Förvara i plastpåse, med fördel kan det stå kvar i formen, men det är inget måste

2 kommentarer »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s