Lingongrova är ett klassiskt bröd som jag inte ätit på många år, men som jag ofta går och tänker att jag ska baka. I en lingongrova är det både surdeg och gryn. I scones vill jag inte lägga tid på att koka helt bovete och använda surdeg, jag tycker att det ska gå fortare än så när man bakar scones. Så jag använder mitt knep från Falsk Levain och tillsätter lite nyponskalsmjöl, det ger en härlig syra och lite färg på brödet, istället för gryn så tillsätter jag ganska mycket havregryn som ger konsistens och en grövre känsla.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Lindroos Hälsa

Först börjar jag med att väga upp alla ingredienser, de torra i en bunke, lingon, sirap, smör och vatten för sig. Ser även till att lingonen tinat innan jag ska blanda, om inte på bänken så hjälper jag dem några sekunder i mikron. Sen blandar jag de torra ingredienserna till en mjölmix och tärnar smöret.

Jag nyper in smöret i de torra ingredienserna, tillsätter sirap, lingon och vatten och arbetar degen med en träslev. Försöker att krossa så många lingon som möjligt med träsleven, för att sprida smaken.

Väger upp degen i två lika stora bitar, ca 300g styck, använder fuktiga händer och formar till två jämna bollar. Lägger dem på bakplåtspappersklädd plåt och plattar ut med fuktiga händer. Skårar, naggar och bakar av.

Jag låter dem svalna en kort stund på ett galler innan vi hugger in.

Recept

MängdIngredienser
2 kakor
220gVatten, kallt
40gMörk sirap
60gSmör, kallt
70gDurramjöl
70gRismjöl
70gHavregryn
20gPotatismjöl
10gNyponskalsmjöl
8gSoftbake
1gXantangummi
4gPsyllium husk
7gSalt
15gBakpulver
35gLingon

Metod

 1. Starta ugnen på 250°c varmluft
 2. Blanda de torra ingredienserna till en mjölmix i en bunke
 3. Tärna det kalla smöret och nyp in det i mjölmixen, till en lätt gryning massa
 4. Tillsätt sirap, lingon och vatten, arbeta samman med en träslev, gärna kraftigt så at lingonen krossad
 5. Dela upp i 2st lika stora bitar, ca 300g per bit
 6. Rulla dem jämna med lätt fuktade händer
 7. Lägg bollarna på en bakplåtsklädd plåt
 8. Platta ut till 2st kakor, ca 15cm
 9. Nagga kakorna, skåra dem, jag skårar oftast med en degskrapa
 10. Baka av i förvärmd ugn i ca 12min
 11. Låt svalna 5-10 minuter på galler innan servering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s